Rozlučková kaple Teharje

Rozlučková kaple Teharje
Spolupráce:Matej Nolda, Miha Žargi

Adresa: Teharje, Celje, Slovinsko
Investor:město Celje
Projekt:2005
Realizace:2007
Užitná plocha:160 m2




Kaple se nachází na kopci uprostřed vesnického hřbitova s překrásnými panoramatickými výhledy do okolní krajiny. Architektonická kompozice z kamenných zdí o různých výškách obklopujících rozlučkovou kapli je navržena tak, aby bránila ve výhledech na stávající hřbitov a náhrobky, zatímco směřuje pohledy návštěvníků daleko za hřbitov na předně zmíněné přírodní kvality. Stěny jsou postaveny z místního pískovce, který pomáhal utvářet stavby v povodí Celje po dlouhá staletí. Kámen, který byl opracováván na místě, byl rozřezán uvnitř pohřební kaple pod světlíkem, takže pokud je vystaven slunečnímu svitu pod určitým úhlem, vytváří na stěnách dlouhé stíny a vytváří tak v interiéru neobyčejnou rozjímavou atmosféru.
Nejexponovanějším prvkem celé kompozice rozlučkové kaple je přesahující střecha zakrývající centrální plošinu a tím umožňuje pořádání rozlučkových obřadů i během nepříznivého počasí. Architekt chtěl zmírnit dojem z celkového objemu stavby, což je důvod, proč se hlavním dominantním prvkem stavby stala střecha vznášející se téměř beztížně na krytým náměstím.
Rozlučková kaple na hřbitově Teharje vytváří pomocí základních architektonických prvků jako podlaha, zeď a střecha příhodné místo ke vzpomínkám a přemítání. Společně s důrazem na výhledy do okolní krajiny a za použití zákonů přirozeného slunečního osvětlení se autor vyvaroval přímého navádění nebo oslovování návštěvníků, ale raději se pokouší navodil v rozlučkové kapli duchovní atmosféru pomocí abstraktních prvků, které jsou nezávislé na architektonické praxi.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Arhitektura Krušec