Serpentine Gallery Pavilion 2003

Serpentine Gallery Pavilion 2003
Otevřeno: 20.6. - 14.9.2003 - vstup zdarma

96-letý mohykán, chodící vzpomínka na slavnou éru Corbusierovu, byla požádána o vytvoření letního pavilonu v zahradě londýnského Hyde Parku. Oscar Niemeyer není zdaleka jedinou osobností na poli architektury, která je činná i po devadesátce (Philip Johnson a brzy i letošní laureát Pritzkerovy ceny). Vysoký věk je dán především genetikou a životosprávou. V duchu však můžeme doufat, že za to může i volba povolání. Vybrali jsme si jedno z poslání, které se jednoduše nedá v důchodu pověsit na hřebíček. Bez ohledu na to, jak dobrou nebo špatnou architekturu děláte.
Petr Šmídek

"Bylo mi potěšením navrhnout pavilon pro Serpentine Gallery, mou první stavbu ve Spojeném království. Mou představou bylo ponechat projektu odlišnost a volnost. To je, co upřednostňuji. Rád kreslím, rád se dívám, jak se na čistém archu vyjevuje palác, katedrála, ženská postava. Ale život je pro mě daleko důležitější než architektura."

"Oscar Niemeyer je jedním z největších žijících architektů a my jsme vzrušeni, že souhlasil s navržením pavilonu Serpentine Gallery pro tento rok. Je nám ctí, že může, s velkou prodlevou, zprostředkovat britskému publiku jeho dílo na vlastní oči."
Julia Peyton-Jones, ředitelka Serpentine Gallery

"Je pro nás potěšení být spřízněni s jednou z nejskvělejších a nejpřístupnějších londýnských galerií sponzorstvím v Serpentine Pavilion 2003 navrženém Oscarem Niemeyerem. Eurex usiluje o demokratický a otevřený přístup na finanční trhy. Spojujeme lidi přes hranice a v podobném duchu podporujeme tento vzrušující projekt.
Rudolf Ferscha, výkonný náměstek Eurex

"Představovali jsme si park a pavilon, přírodu a architekturu, a Oscar Niemeyer zanechal své půvabné znamení na obou. Arup se cítí poctěn, být součástí tohoto úsilí. Připomíná nám ideály Ove Arupa, který se snažil přiblížit k designu, jehož Techné (způsob výroby) není vydřený a jako celek působí daleko lépe než jeho části. Ve tvorbě Oscara Niemeyera jsme našli jistý druh jednoduchosti a zábavy na tom nejvyšším možném stupni. Šlépěj, která bují v Brazílii, konečně přichází od Londýna a Serpentine Gallery."
Cecil Balmond, ředitel Arup Europe
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Oscar Niemeyer