RD Domesi – Radlík

RD Domesi – Radlík
Místo stavby se nachází v obci Radlík, cca 24 km jižně od Prahy. Jedná se o novou lokalitu, kde je plánována a z velké části již i realizována rozsáhlá výstavba. Parcela se však nachází na okraji této lokality, proto je zde celkem hezký výhled směrem na východ a zároveň na sebe dům strhává přiměřenou pozornost, jelikož se nachází na konci dvou ulic ve tvaru „V“, které se potkávají právě před jeho hlavním průčelím.
Objekt je umístěn v severovýchodním rohu parcely, odkud je i vstup, a je jižní a západní fasádou maximálně otevřen do zahrady. Dům má velice kompaktní tvar čtvercového půdorysu, jenž je zastřešen pultovou střechou. Základní koncept vznikl z inspirace pootevřenou krabičkou zápalek. Na jižní fasádě tak vzniká přetažení střechy i bočních stěn. Na této jižní fasádě pak kompozice domu „vrcholí“ maxioknem do ložnice, které je chráněno, stejně jako většina ostatních oken, předokenní horizontální žaluzií. Toto okno je umístěno pod nejvyšším cípem střechy.

Stavba má dvě nadzemní podlaží. Vstupuje se z východní strany do zádveří, odkud je vstup do technické místnosti a chodby. Z té je pak přístup do obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou. Z prostoru obývacího pokoje je přímý vstup do zahrady a na terasu, která je částečně krytá přesahem střechy a stěn. Vzniká tak dojem alespoň minimální intimity. Ve 2. NP se nachází koupelna, pracovna, ložnice a pokoj pro hosty.

Na fasádě je převážně použit šedý obklad Cembonit, jehož modulu je podřízen spárořez. Pouze na jižní straně je použit horizontální obklad z modřínových latí. Tato barevnost je doplněna výplněmi otvorů ve světlé lazuře.

Interiér stavby odpovídá svěžímu životnímu stylu obyvatel. Jedná se spíše o jakési studio, nebo loft než o klasický rodinný dům. A to jak uspořádáním, tak interiérovými prvky. Výrazné je lomené ocelové schodiště z průmyslového „čočkového“ plechu.
Dům je navržen tak, aby co nejvíce těžil z polohy s výhledem. Důraz byl kladen i na poskytnutí alespoň elementárního soukromí svým majitelům, kterého je v takovýchto lokalitách poskrovnu.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Domesi rulez!
Matej Farkas
14.06.10 09:31
Hm...a to je jako všechno?!
Jan Pavel
15.06.10 09:49
>Jan Pavel
pipe
15.06.10 01:28
pipe
hetzer
15.06.10 06:40
to hetzer
Michal Schwarz
16.06.10 01:35
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Prodesi