Rekonstrukce stodoly

vestavba rodinného domu

Rekonstrukce stodoly
Dům je navržen pro čtyřčlennou rodinu jako vestavba do nevyužívané stodoly, která leží v centru rozsáhlého pozemku.

Architektonické řešení
"Využít a (ale) zachovat  specifický prostor staré stodoly".
Kamenná stavba  150 let stará tvoří sarkofág pro novou stavbu, která je nezávislá na původní konstrukci stodoly. Dům je vložen jako samostatné těleso s ložnicovým křídlem vysunutým z objemu původní budovy. Charakteristické kvality interiéru stodoly  - velikost prostoru, výška, průhled do krovu, použité materiály - zůstaly tímto řešením co nejvíce zachovány.
Stavba ze smíšeného kamenného zdiva je zbavena přístavků a částečně i vyzdívek mezi nosnými  sloupy. Ty jsou staticky fixovány táhly, otvor v západním štítu je vytvořen ocelovou rozporou. Cihelné vyzdívky štítů jsou vybourány a nahrazeny horizontálním laťováním. Lehká dřevěná konstrukce navrhovaného domu je v kontrastu s masivními kamennými zdmi. Kamenné sloupy a odstoupení nové fasády dovnitř původního půdorysu zajišťuje dostatečné zastínění a vytváří v interiéru pocit intimity. Okno ve stropě obývacího pokoje umožňuje průhled do otevřeného prostoru krovu.
Dřevěná sendvičová konstrukce  stěn je horizontálně obložena modřínovými latěmi. Tento rošt zakrývá část okenních otvorů a minimalizuje tak viditelná okna a dveře (nerealizováno).
Garáž pro dva vozy tvoří dřevěný přístřešek, konstrukčně vycházející z konstrukcí stropu a žaluziového obkladu domu (nerealizováno).

Dispoziční řešení
Půdorys domu tvoří dva navzájem kolmé hranoly. Delší hmota  tvoří  obytné denní jádro, ze severu je k ní připojena dvoupodlažní hmota ložnic.
Z východní  strany vede přes kryté zápraží hlavní vchod do domu. Z chodby s šatnou je vstup do obytného prostoru. Ten tvoří u severní stěny kuchyňský kout s jídelním stolem a obývací část navazující na terasu pod západním štítem. Vpravo od vstupních dveří chodba odděluje ložnici rodičů s šatnou, koupelnu, sklad a pokoj pro hosta. Jednoramenné schodiště, které je součástí obytného prostoru, vede do patra, kam jsou situovány ložnice dětí s koupelnou a prádelnou. Z chodby a koupelny je možné vyjít na pochozí střechu  nad přízemím.
U východního štítu je v přízemí kotelna (kotel na dřevo), přístupná ze zápraží.

Stavba
Stavba byla z větší části prováděna svépomocí. Autoři projektu neměli  dostatečnou kontrolu nad provedením jednotlivých detailů. Zkušenosti a cit však vedly stavebníka většinou správným směrem. Zařízení interiéru nebylo součástí projektu.

Zastavěná plocha - stodola: 170 m²
Zastavěná plocha - vestavba: 125 m²
28 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
wauw
rk
17.06.10 11:19
Líbí
Tomáš Podlaha
18.06.10 07:50
:)
palmexman
18.06.10 09:15
Pěkné
Pavel
18.06.10 10:28
...
ondrejcisler
18.06.10 11:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATELIER MICHAL SCHWARZ