Dům Pael

Dům Pael
Spolupráce:Konstantin Konig, Ivan Fierro

Adresa: Concepcion, Chile
Investor:Gabriela & Humberto Broitman

Projekt:2007
Realizace:2008-09
Užitná plocha:287 m2
Plocha pozemku:500 m2


Rozhodli jsme se použít typické znaky předměstského domu. V tomto případě však nedošlo ke smířením se s formalitami této problematiky: předměstské bydlení v sousedství samostatně stojících domů. Stejně jako u okolních rezidencí byl i tento dům pro pozemek příliš velký; dům měl vypadat stejně (kvůli duševnímu klidu sousedů); dům vytvořený z “materiálu“ (lokálního vzhledu odkazujícího na nezpochybnitelnou pevnost betonových staveb), který nikdy nezestárne (pro klidnou duši majitelů).
Téměř automaticky jsme navrhli těžký a nemotorný pravoúhlý hranol, který odrážel tvar pozemku zastrčeného na konci ulice; naplánovali jsme rozšíření pozemku ve dvou vyvýšených vnitřních dvorech; vyprojektovali jsme jednotnou siluetu se čtveřicí sedlových střech nepříliš vzdálených od naivních dětských kreseb; postavili jsme probarvenou betonovou zeď, která byla během své výroby několikrát opravována a stavěna po vrstvách, takže se každá nová vrstva rozlila přes tu předchozí. “Je to plačící dům“ prohlásil tesař, když lakoval desky nábytku, “možná jediným způsobem jak se vyhnout stárnutí, je narodit se starý.“ Pouze jedna ze čtyř naivních siluet – nejbližší k ulici – nemá svou základnu. Jde o blok pověšený nad tím málem prázdného místa, které pozemek nabízí.
Když Colomina mluví o Grahamově zabudovaném projektu, tak nás učí, že “od té doby, co každý dům v zastavěné oblasti čelí téměř identické stavbě naproti přes ulici, tak okna začínají odrážet tidentitu, jsou jistým druhem zrcadla“. V tomto případě zrcadlo zujímá místo nedosažitelné přímému pohledu. Je disproporční vitrínou umožňující vetřelci vstoupit pouze při pohledu z dálky.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Pezo von Ellrichshausen Architects