7800 Çeşme - apartmány a hotel

7800 Çeşme - apartmány a hotel
Adresa: 3424 Sokak No 5, Çeşme-Izmir, Turecko
Projekt:2007
Realizace:07/2008
Užitná plocha:15734 m2


Od půvabného přímořského městečka k pompéznímu prázdninovému letovisku…
Městečko Çeşme se v posledním desetiletí díky přílivu turistů během letních měsíců vždy několikanásobně rozrůstá. Tento nepředvídatelný růst, podobně jako u všech nedávno objevených vesnických sídel oblastí Středozemního a Egejského moře, nevyhnutelně transformuje Çeşme sociologicky i urbanisticky.
Projekt Çeşme 7800 byl řešen s architektonickým přístupem, jenž může být z hlediska nové identity a velkého objemu, který v kontextu původní zástavby vyrostl, nahlížen jako problematický. Hlavní hmota byla posunuta blíže k hranici cesty. Díky tomu zůstala přední rozsáhlá pláž a její přírodní charakter zachován v nejvyšší možné míře. Lineární pětiposchoďový blok se s pomocí vnitřní ulice, při níž jsou organizovány jak vertikální tak horizontální komunikace, proměnil v doutrakt.
Namísto toho, aby se budova chtěla stát sebestřednou a poutat na sebe pozornost vizuální formou, aby se snažila být atraktivní a očekávat, že díky své nápadnosti si získá dominanci, snaží se stavba skrýt za vrstvou krajiny, jež ji překrývá. Tímto způsobem si projekt volí šanci oprostit se od břemene konceptu, jenž by mohl být definován stylem, vkusem či architektonickým směrem.
Aby architekti zabránili dopadu slunce a větru na severní a jižní fasádu, které skrývají výhledy z pokojů, navrhli dva odlišné systémy žaluzií (stínění). Oba systémy, jež byly vytvořeny co nejjednodušším způsobem, se staly nejvýznamnějšími prvky při vnímání exteriéru.
Obytné jednotky, jež jsou sestaveny kaskádovitě na sebe, vytvářejí v řezu po obou stranách velké zahradní terasy. Myšlenka potlačit dopad samotné stavby jejím „převrstvením krajinou“, již vytváří právě zeleň v těchto terasovitých zahradách, byla promýšlena ve všech fázích projektu jakožto jeho hlavní idea. Namísto běžných tendencí navrhování interiéru pokojů se u Çeşme 7800 uplatnil značně transparentní, plynoucí prostor.
Vedle společenských prostor mezi hlavní budovou a pláží je situován jednopodlažní podélný objem s dalšími pokoji – stejně jako u hlavní budovy také stavby v této části areálu jsou „překryty krajinou“.
0 komentářů
přidat komentář