Lofty Yungay II

Lofty Yungay II
Adresa: General Mackenna 220, Valparaíso, Chile
Projekt:2008
Realizace:2008-09
Užitná plocha:1366 m2
Zastavěná plocha:285 m2
Plocha pozemku:418 m2


Lofty Yungay II jsou bytové domy situované na periférii města Valparaiso v Chile, které patří do světového kulturního dědictví.  Město, charakteristické hornatým terénem posetým barevnými domy téměř padajícími z útesu, je jedním z největších chilských přístavů v Tichém oceánu. I přesto, že se domy navzájem liší, společně vytváří harmonický dojem.
Pozemek leží na prudkém kopci, který se svažuje severojižním i východozápadním směrem. Východní fasáda na vrcholu kopce orientovaná do ulice spolu se západní natočenou k útesu tvoří dvě hlavní fasády těchto loftů.
Projekt byl vymyšlen tak, aby korespondoval s urbanizovanou krajinou charakteristickou malými barevnými domky. V objektu bylo požadováno 20 bytových jednotek, což by vyžadovalo zvětšení jeho objemu oproti okolním domům a velký zásah do kopcovitého terénu. Zároveň by mohla být narušena harmonie celého urbanistického konceptu.  
Z důvodu začlenění objektu do okolního prostředí byla stavba opticky rozdělena do menších objemů. Každý z bytů je individuální barevnou jednotkou umístěnou v odlišné výšce, aby lépe korespondoval se svažitým terénem. Zadní fasáda jednotlivých bytů, která je mírně natočena, zvýrazňuje rozčlenění objektu do menších ploch. Přední fasáda je naopak rovná a kopíruje uliční čáru.  Na fasádu byly použity stavební prvky typické pro okolní historické budovy - vlnitý plech a velká dřevěná okna, doplněné prvky novými - vinylovými okny přes dvě patra a perforovaným plechem na garážových stáních. Dohromady tato kombinace podtrhuje  místní kulturní prostředí.
Interiérem prochází severojižním směrem tři úrovně chodeb, které mají kvůli svažitému terénu stupňovitý charakter. Horní chodba je osvětlena řadou světlíků, které počtem odpovídají barevnému členění fasády. V bytovém domě se nachází celkem 20 loftů. Chodba v úrovni -1 vede do skladu a do šesti dvoupodlažních bytů, každý z nich má malou zahrádku s výhledem do okolí. V přízemí jsou umístěny parkovací místa a tři jednopokojové byty. Konečně v úrovni +1 jsou vstupy do jedenácti třípodlažních loftů, každý z nich obsahuje střešní terasu s širokým výhledem na oceán. V domě je k dispozici 8 parkovacích stání.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Hezounká hračka!...
šakal
10.05.10 10:30
ty barvy!
Klára
13.05.10 08:27
P?
Martin Fabian
13.05.10 06:15
zobrazit všechny komentáře