Banka Tyrolska a Vorarlbergu

Banka Tyrolska a Vorarlbergu
Adresa: Unterlinden 23, wolfurt, Rakousko
Investor:Bank für Tyrol und Vorarlberg
Projekt:02.1996
Realizace:05.1997 - 05.1998
Užitná plocha:1265 m2
Zastavěná plocha:390 m2
Plocha pozemku:643 m2
Obestavěný prostor:4755 m3
Náklady:1 820 000 Euro


Umístěním, vzhledem i využitím se stavba vztahuje k místu v blízkosti rušné silnice procházející obcí. Stejně jako v jiných malých vesnicích se v posledních desetiletích výrazně proměnil způsob výstavby. Situaci dnes ovlivňují daleko méně náročnější velké stavby, mezi nimiž jako “vklady“ zůstaly starší domy.
Architekti na tyto zvláštní podmínky zareagovali dvojím způsobem: pokračují v zavádění nového měřítka, vyzdvihují svou stavbou jednoznačný objem a vytváří difúzní uliční fasádu. Přední část, obrácená k veřejnosti, je využívaná pro potřeby banky a zadní část do zahrady tvoří byty s různými dispozicemi a velikostí.
Bankovní pobočka, která původně sídlila ve skromnějších prostorách, nyní získala v příčně situované stavbě atraktivní architektonickou vizitku. Nejvýraznějším prvkem je rošt z modřínového dřeva s horizontálními posuvnými prvky, které důsledně obalují celou skleněnou krychli. Dřevěný rošt nepůsobí jen jako ochrana před slunečními paprsky a nechtěným pohledům dovnitř, ale také dodává stavbě na homogenitě. Posuvné prvky zároveň dovolují několikavrstvý půvabný obraz fasády. Dřevěný rošt vytváří měnící se hru světla a stínů také také ve vnitřních prostorách, obzvlášť ve společenském sále ve 3. patře, který banka dává k dispozici svým zákazníkům pouze za režijní náklady.
Zákaznická část v přízemí bankovní pobočky je bez dřevěných žaluzií a umožňuje volně nahlédnout do interiéru bez tradičních bankovních přepážek.
Wolfgang Jean Stock
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Baumschlager Eberle Architekten