Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Kunraticích

Autor: Aulík Fišer architekti | Jan Aulík, Tadeáš Matoušek
Spolupráce na interiérech: Markéta Aulíková
Adresa: Na lhotech, Kunratice, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 2009

Úzká a velmi protáhlá parcela (15x90 m) je součástí širšího území, na kterém jsou podle jednotného urbanistického konceptu  hromadně vystavěné rodinné, převážně řadové domy. Západní okraj celého území, jehož součástí je i tato parcela, byl určen pro soliterní, individuelní rodinné domy.
Hlavní hodnota pozemku, která ovlivnila koncept dvooupodlažního, částečně podsklepeného domu je bezprostřední návaznost na Kunratický les. Směrem k lesu jsou otevřeny  hlavní obytné prostory, průhledová osa procházející celým přízemím domu i vertikální otevřený  prostor přes dvě podlaží. Rozsah tohoto otevřeného prostoru byl navržen poměrně malý vzhledem k celkové přiměřenosti, protože prosklení určité části západní fasády zde přechází do střechy. Postačuje ale k tomu, aby vybraný výsek celé délky zahrady, lesa i oblohy byl  shlédnutelný vcelku, v jednom vertikálním formátu. Dvoupodlažní modul prosklenné fasády dále přechází ve stejné šířce až do suterénního atelieru, osvětluje tak jej a rozevírá prostor pro přístupovou rampu ze zahrady do nejnižšího podlaží. Rampa slouží jako samostatný, bezbariérový vchod do atelieru, pro sezonní parkování motocyklu a jednoduchého přístupu do skladu v nejnižším podlaží .
Vyhraněná orientace vnitřních prostor domu v ose západ- východ ponechává obě delší fasády – jižní a severní převážně jako plné stěny bez oken.
Dispoziční řešení je ovlivněné vícegeneračním konceptem domu, který má několik variant odděleného užívání různě velikých částí domu pomocí dvou schodišť.
Konstrukční systém domu je tvořen monolitickými železobetonovými stěnami a deskami.
Obvodové plné stěny jsou izolovány minerálními rohožemi a z exterieru kryty titanzinkovými  plechy spojovanými běžným klempířským spojem.
Železobetonové stěny a stropy jsou z části ponechané bez úprav jako pohledový beton, zčásti jsou překryty cementovou probarvenou stěrkou s velmi jemným rozpuštěním barvy do základu blízkého betonu. Stěrkované plochy jsou základně provedeny podle projektovaného konceptu interieru, v určitém dalším rozsahu ale i po celkovém dojmu z působení prostor v hrubé stavbě a z místní nekvality  betonáže. Další materiál použitý v interieru domu je pouze černé linoleum a dubové dřevo.
Projekt
Fotograf
Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 24.03.10
Návštěvnost: 77154 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
??? adam 25.03.10 09:14
hezké Petr Vlček 25.03.10 18:02
má své kouzlo Pavel Paar 27.03.10 11:38
pavlovi rk 03.04.10 15:17
Moc moc dobré Roman 11.12.16 17:22
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.