Porta Firá Towers

Porta Firá Towers
Autor: Toyo Ito
Adresa: Plaza Europa 45, L Hospitalet de Llobregat, Španělsko
Projekt:2004-06
Realizace:2006-10
Užitná plocha:80108 m2


Nový hotel a kancelářskou budovu u barcelonského výstaviště navrhl japonský architekt Toyo Ito a b720 Arqitectos, což je kancelář vedená Fermin Vázquez. Jednou z priorit tohoto velkého architektonického projektu využívajícího své strategické umístění je zodpovědné chování k životnímu prostředí. Výškové domy Porta Firá se nachází mezi letištěm a centrem Barcelony a zamýšlí stát se vstupní branou do l'Hospitalet de Llobregat a města Barcelony.
Projekt se skládá ze dvou věží, které mezi sebou vedou dialog. Pětadvacetipodlažní hotel je navržen tak, aby při obcházení kolem měnil svůj výraz. Jeho plášť tvoří systém červených kovových trubek upevněných v mírném naklonění. Celková kompozice je doplněna druhou dvaadvacetipodlažní věží, v níž jsou umístěny kanceláře. Na první pohled se jedná o čistý objem se zavěšenou skleněnou fasádou, ale vnitřní jádro je zbarveno do ruda a svým způsobem je odrazem hotelové věže. V přízemí se mezi oběma věžemi nachází společné atrium. Se svojí výškou 110 metrů a podlažní plochou 80108 m² se z projektů stává jeden z milníků
nově budovaného náměstí Plaza Europa ve městě L'Hospitalet de Llobregat s jasným odkazem na barcelonské panorama.
b720 Arquitectos

Funkční program
Projekt se skládá se tří hlavních využití: hotel, kanceláře a komerce. Různé funkce jsou rozloženy následujícím způsobem:
- hotel byl umístěn do 28. patrové věže (25 nadzemních) o celkové ploše 34688 m². Ve věži se nachází dvě technická podlaží a přibližně 344 pokojů. Další hotelové prostory tvoří vstupní hala, rozlehlý areál pro pořádání hostin, restaurace, konference a obslužné části.
- velkoplošné kanceláře jsou ve 22. patrové věži o celkové rozloze 45420 m².
- komerční část je umístěna v přízemí administrativní věže, fasáda ohraničuje park a uzavírá obchodní kolonády na Plaza Europe.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Toyo Ito