Půdní byt v Liberci

Půdní byt v Liberci
Adresa: V Zahradách 10, Františkov, Liberec, Česká republika
Projekt:2006–07
Realizace:2007–09
Užitná plocha:172 m2


Třípodlažní půdní byt o ploše 170 m² je součástí nájemního domu v Liberci Františkově.

Zadání
Přáním spolumajitele domu bylo rekonstruovat byt v horním patře domu s možností  rozšíření původního bytu o část půdního prostoru. Po prohlídce zdevastované střechy a střešního prostoru se spoustou půdní kójí bylo ale jasné, že původně okrajová myšlenka expandovat do střechy, se stane jádrem řešení celého bytu. Dvoupodlažní krov ve spojení s bytem o patro níž se přímo nabízely k velkorysému řešení a vytvoření komfortního třípodlažního prostorového bytu navíc s terasou s výhledem na Ještěd.

Koncepce
Koncepce vycházela z možnosti pracovat velkoryse s prostorem poměrně velkým pro jeden byt a také velkou výškou uvnitř jednoho bytu. Dominantou celého prostoru se stala vertikála schodišťové haly, která prochází třemi patry bytu a na niž jsou navěšeny prostory dvoupodlažní i jednopodlažní, které se prolínají  a dohromady tak tvoří jeden velký otevřený výškově členěný přelívající se prostor. Přitom soukromé místnosti a zázemí zůstávají odděleny.
Tvar střechy nebylo možno radikálně měnit, nové konstrukční řešení ale dovolilo uvolnit dispozici v celém podstřešním prostoru a získat nad velkou částí půdorysu dostatečnou výšku. Umožnilo také vytvořit hřebenový světlík, dlouhé arkýře s horizontální okny, s prosklenými stěnami a prostornou terasu, které do bytu přivádějí celoročně slunce po celý den, zároveň prostoru dávají pocit vzdušného a světlého interiéru a umožňují panoramatický výhled do okolí na všechny světové strany, zejména pak na Ještěd.

Dispozice
Do vlastního bytu se vstupuje ze společné chodby v druhém podlaží nájemního bytu. 
V tomto nejnižším patře bytu je třípodlažní schodišťová hala s výrazným dřevěným schodištěm a lavicí, kopilitová šatna a noční část dětí se samostatným zázemím.
V prostředním patře bytu, již ve střeše, je umístěna denní část, kuchyň, jídelna a obývací pokoj, částečně krytá jihozápadní terasa a noční část rodičů opět s vlastním zázemím. Dominantou převýšeného prostotou obývacího pokoje je nízký průhledový krb, který rozděluje pokoj na část přijímací a část relaxační, jak bylo přáním investora.
Po schodišti vedoucím z obývací pokoje skrze vzdušný prostor haly se lze dostat do nejvyššího patra, kde je pokoj pro hosty se zázemím osvětlený hřebenovým světlíkem.

Konstrukce a materiály
Vzhledem k značně degradovanému stavu střešní konstrukce a krytiny, bylo nutno stávající střechu demontovat a  nahradit novou konstrukcí stejného tvaru, s novým odvětrávaným střešním pláštěm a krytinou. Klasický dřevěný krov tak nahradily nosné ocelové rámy kombinované s konstrukcemi dřevěnými. Eternitová krytina byla vyměněna za krytinu z tmavého falcovaného plechu, ve stejné barvě bylo provedeno i veškeré oplechování.  Arkýře byly provedeny jako dřevostavba s vrchní fasádní barvou světle šedé barvy, střechy arkýřů jsou ploché s povlakovou krytinou. Okna jsou provedena z modřínového dřeva, stejně jako prkna na podlaze a podhledu terasy.
Rekonstrukcí prošla také fasáda celého domu včetně výměny dřevěných oken.  Obnoveny byly původní štukové prvky a nově bylo navrženo plastické členění fasády.

Interiér
Interiér je proveden v kombinaci převažující bílé barvy na sádrokartonových stěnách a podhledech, na knihovně nahrazující zábradlí kolem haly a vestavěných skříních, doplňkové tmavě šedé nebo černé a dřeva. Z jasanového masivu jsou provedeny parkety ve všech místnostech, kromě koupelen, kde je použit odolnější teak. Na schodištích je použito jasanového masivu v kombinaci s dýhovanými deskami, ze kterých jsou i pevné a posuvné stěny, lavice a skříň v hale. Tmavě šedá nebo černá se objevuje zejména na dominantním oplechovaném průhledovém krbu, dále jako stříkaná barva na plném zábradlí na horním schodišti a na šatní skříni v hale, jako kovářská čerň na ocelovém tyčkové zábradlí na spodním schodišti, kolem haly i na terase, z černého kamene je i pracovní deska v kuchyni.
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
paráda
Filip
20.03.10 02:32
Parazit.
gallina-scripsit
20.03.10 08:38
perfektne
Matej Farkas
20.03.10 09:22
Jan Sommer
rk
20.03.10 09:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od atakarchitekti