Vila Up-Down

Vila Up-Down
Adresa: Sejs Sovaenget 31, Silkeborg, Dánsko
Investor:rodina Ljungström - Sogaard
Projekt:2001
Realizace:2002
Užitná plocha:180 m2
Zastavěná plocha:235 m2
Plocha pozemku:850 m2


Dům je navržen pro rodinu s dvěma dětmi na parcele v bývalé rekreační (chatové) oblasti u jezera Sejs So poblíž dánského Silkeborgu. Pozemek se nachází v „druhé řadě“ zástavby, což znamená, že z úrovně terénu nemá na vodní plochu výhled. Proto jsou obývací pokoj a místnosti určené k dennímu provozu situovány v patře s přístupem na jižně orientovaný balkon, z něhož se otevírá pohled na jezero.
Dům je koncipován jako čtyři monolitické „figury“, jež jsou provázány do jedné objemové kompozice – uzavřené směrem ke komunikaci a naopak se otevírající do zahrady a k jihu.

Konstrukce a materiály — Dům je řešen jako dřevostavba s ocelovou výztuhou. V přízemí je podlaha betotová, v patře dřevěná.
Konstrukce střechy se skládá z dřevěných střešních vazníků a odkrytých dřevo-laminovaných trámů. Střecha je pokryta zinkem s kolmými drážkami (s 25 cm silnou izolací), zatímco fasáda je obložena cedrovými deskami kladenými ve dvou směrech. Významným prvkem domu je hmota cihlového komína, do nějž ústí krby i venkovní gril na balkoně. Komín je omítnutý probarveným štukem.
Schody jsou vyrobeny ze dřeva, podlaha pokryta jasanovým dřevem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od CEBRA architecture