Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům v Kroměříži

Autor: NEW WORK | Petra Bitaudeau Vašková, Svatopluk Sládeček
Adresa: Kroměříž, Česká republika | mapa
Realizace: 2009 Užitná plocha: 135 m²
Zastavěná plocha: 146 m² Plocha pozemku: 845 m²
Obestavěný prostor: 727 m³

Urbanistické řešení
Objekt je umístěn v budoucí zástavbě solitérních rodinných domů. Hmota podélného půdorysu má svou kratší vstupní stranu směrem do ulice, je umístěna tři metry od východní hranice se sousedním pozemkem. Hlavní pobytový prostor zahrady je podélně podél jihozápadní strany, tak aby využil slunce z jižní uliční strany.

Architektonické řešení
Objekt rodinného domu je z větší části jednopodlažní, v zadní (severní) části se dělí na dvě podlaží, která jsou vůči přízemí posunuta o půl patra.
Hlavní obytný prostor je umístěn v jednopodlažní části a je orientován na pobytovou část zahrady, která je stíněna stříškou lemující prohnuté průčelí stavby.
Hmota objektu klesá směrem k uliční straně pozemku, dispozice se rozšiřuje směrem do zahradní části. Forma umožňuje plynulý přechod z jednopodlažní části do zvýšené, s výhodou tak zvyšuje prostor obývacího pokoje a snižuje výšku směrem ke kuchyni. Půdorysné prohnutí západní stěny pomáhá vytvořit soukromý venkovní prostor navazující na hlavní obytné prostory domu. V zahloubené části objektu  je umístěna garáž. Umístění garáže v místě, vzdálenějším od silnice není překážkou, neboť obyvatelé domu nepoužívají auto často a příjezdová cesta ke garáži, vedená podél západní strany pozemku, se tak může využívat jako součást zahrady.
Na jižní straně domu je hlavní vstup do objektu. Přes zádveří se vstupuje na chodbu, která slouží jako hlavní komunikační prostor, propojující jednoramenným schodištěm přízemí s 2.NP nad garáží. V přízemní části se nachází obývací pokoj, oddělitelný posuvnými dvoukřídlými dveřmi od kuchyně, dále jedna ložnice a WC. Ve 2.NP je malá ložnice, koupelna a knihovna, ze které lze po venkovním schodišti sejít do zahrady.
Pro konstrukci rodinného domu byl zvolen klasický zděný systém z keramického zdiva Porotherm. Strop nad polovičním podlažím tvoří keramické vložky Miako a keramobetonové nosníky ze systému Porotherm. Konstrukce střechy je provedena jako prostorově zakřivená železobetonová deska. Z vnitřní strany je na stropě ponechán přirozený syrový vzhled betonu s otiskem dřevěného bednění. Z venkovní strany je střecha osázena extenzivní zelení. Stavba je opatřena světlou omítkou, výplně otvorů jsou v dřevěných rámech.
Projekt
Fotograf
Studio TOAST
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 26.03.10
Návštěvnost: 57624 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
garaz rk 26.03.10 02:32
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.