Rakouské kulturní fórum

Rakouské kulturní fórum
Adresa: 11 East 52nd Street, Manhattan, New York, USA
Investor:Rakouské ministerstvo zahraničních věcí
Soutěž:1992
Realizace:09.1998 - 04.2002
Užitná plocha:3066 m2
Náklady:29 000 000 USD


fotografie: Robert Polidori
"My intention with the building was to resolve the extreme condition of smallness of the site, its void, its lateral compression."
R.Abraham

Rakouské kulturní centrum (Austrian Cultural Forum – ACF) od newyorského architekta a rakouského rodáka Raimunda Abrahama představuje vítězný projekt ze soutěže vypsané v roce 1992 rakouským ministerstvem zahraničních věcí. Čtyřiadvacetipatrová stavba o rozloze 3000 m² nabízí dostatek místa pro kulturní výměnu a reprezentaci Rakouské republiky za Atlantikem. Celkové finanční náklady se v průběhu stavby ztrojnásobily. Program obsahuje knihovnu, divadelní sál, společenskou halu a kanceláře pro zaměstnance centra. V horní části věže se nachází apartmány a lofty o celkové rozloze 600 m² a na samém vrcholu je umístěna lodžie.
Abraham navrhl na stísněném pozemku (7m široký a 25m hluboký) velice kompaktní výškovou stavbu, jejíž šupinovitá fasáda se okamžitě stala jednou z ikonických staveb na Manhattanu. Zavěšená skleněná fasáda je narušena vybíhající hliníkovou hmotou ve tvaru písmene T, v jehož špičce se nachází kancelář ředitele ACF.
Nejtěžším úkolem celého projektu bylo co nejefektivněji využít stísněný interiér, což se podařilo vysunutím únikového schodiště na zadní stranu domu, takže bylo možné využít úzký půdorys přes celou jeho šířku. Stejným způsobem je řešen i prostor v pěti podzemních podlažích, kde se návštěvníci pohybují ve vícepodlažním foyer po mostech a schodištích umístěných do volného prostoru mezi divadlem, knihovnou a společenským sálem.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kraska a zvirata -
A.J.K.
06.03.10 05:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Raimund Abraham