Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce bytu 3+1 na bytové studio

Autor: PROJEKTSTUDIO | David Kotek [DAD], Alžběta Broďániová
Adresa: ul. Jurečkova, Ostrava, Česká republika
Realizace: 05/2009 - 08/2009 Užitná plocha: 94 m²

Rekonstrukce tohoto bytu začala poměrně nenápadně. Majitel bytu chtěl poradit s místem pro umístění stolního fotbálku. Tato nevinná otázka na architekta skončila kompletní rekonstrukcí skoro celého bytu.
Byt se nachází v prvním patře prvorepublikového domu v centru Ostravy s výhledem do klidného parku. Jeho původní dispoziční řešení - průchozí hala, dva malé pokoje orientované na západ, pokoj pro služebnictvo apod. - by dnes už snad nikomu nevyhovovalo.  I když byt umožňoval spoustu nových dispozičních řešení, investor se nakonec rozhodl pro jednu prostornou obytnou místnost s výhledem do parku a ložnici do dvora.
Obytná místnost se dělí na 4 funkční zóny. První, kuchyň s jídelnou, byla doplněna pouze o nový stůl a židle - na žádost investora byla ponechána původní kuchyňská linka, která se pouze zapustila do nově vytvořené niky. Druhá zóna je určená pro relaxaci a sledovaní TV. Zóna třetí, sloužící jako pracovna může zásadně ovlivnit prostor díky hře libovolného zatahování průsvitného a neprůhledného závěsu. Neprůhledný-černý závěs umožní maximální soukromí pro práci a průsvitný jemně rozdělí prostor. Tato část oděluje zónu druhou od čtvrté, která slouží jako knihovna - čítárna. Police v knihovně se dají libovolně přeházet a posouvat dle umístěných knih a ostatních předmětů. Budoucí křeslo bude svým umístěním mít příjemné difuzní světlo díky severovýchodní orientaci okna.
Nová dispozice bytu vyžadovala zbourání příček a následné vyrovnání podlah. Původní vlysová podlaha se nahradila novou ve stejném stylu - kladení parket do čtvercových obrazců. Dlažbu v předsíni a na wc nahradilo šedé marmoleum (nahrazující původně zamýšlenou dekorativní cementovou stěrku).
Pro vyrovnání stropů, stěn a vytvoření nik byla použitá SDK konstrukce. Klasická povrchová úprava a bílý nátěr jsou místy oživeny zeleným benátským štukem s mírně zlatavými odlesky. Předsíň a všechny zóny obytného prostoru jsou propojeny obložením z rubu lakovaného skla stříbřité barvy.
Na svých místech se ponechaly původní dřevěné bíle lakované dveře s vitrážemi, došlo pouze k výměně starých oken. Bílý lak se v novém pojetí bytu objevuje znovu na krytech topení a na nábytku v obytné části i předsíni. Kryty topení jsou všude ztvárněny jako desky s různými zářezy kromě předsíně, kde bylo třeba zajistit více funkcí. Toto místo vyžadovalo nejen zakrytí radiátoru, ale i uložení aktuálně používané obuvi a sezení při obouvání. Proto zde byla navržena lavička z dřevěných lamel, která podporuje proudění vzduchu.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 02.03.10
Návštěvnost: 74513 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
nadhera rk 02.03.10 13:41
almara v hlavní roli Martin Cviček 02.03.10 15:34
dobrý, ale.. Jan Lefner 02.03.10 21:35
příšerné ! pigmay 05.03.10 00:06
??? novotný 15.04.10 22:17
přeplácané Pavel Sobotka 07.07.10 10:29
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.