Služební stanice Oktoberfestu

Servicezentrum Theresienwiese

Služební stanice Oktoberfestu
Autor: Volker Staab
Adresa: Matthias-Pschorr-Strasse 4, Theresienweise, Mnichov, Německo
Investor:město Mnichov
Projekt:11.2002
Realizace:08.2003 – 07.2004
Užitná plocha:3617 m2
Zastavěná plocha:1982 m2
Obestavěný prostor:13696 m3
Náklady:13 000 000 Euro


Městská část Theresienwiese je mimo období konání Oktoberfestu klidným místem. Původem tohoto pivního festivalu, který se v roce 2004 uskutečnil už po 171., bylo zdejší konání koňských dostihů roku 1810, při příležitosti svatby korunního prince Ludvíka. Dosud se na festivalu, který láká každoročně 6 miliónů lidí, zdržovaly místní orgány, policie a služba první pomoci v dočasně postavených kontejnerech, dokud se nenašlo řešení v podobě návrhu berlínského Volker Staab Architekten.
Fasáda a střecha monolitické budovy je skoro zcela pokryta mědí TECU® Classic. Ta byla oceněna v roce 2005 německou cenou udělovanou za vzhled fasád.

Svah na Theresienwiese, který byl přes staletí nezastavěnou plochou, nechtěli architekti osázet budovami. Místo toho sem umístili technickou část infrastruktury Oktoberfestu. Jelikož se většinu roku nepoužívá, navrhli jednoduchou, ale precizní formu, ve které se dají bezpečně uchovávat technická zařízení. Budova nenápadně hnízdí na louce a časem měděný povrch určitě splyne s jejími barvami.

Vnitřní konstrukce měděného tělesa je dobře viditelná jen díky střídavému pokládání hladkých a perforovaných měděných plechů. Prostory viditelné zvenku jsou naleštěné a jenom nepřístupná átria jsou zasklená, která odlehčují hermetický vzhled vnějších fasád. Když začne festival, vnější vzhled budovy se změní. Vysunou se tři obrovské, částečně perforované, mědí pokryté dveřní tabule, které značí tři vchody pro veřejnost v severním křídle. Chodba za nimi propojuje funkční prostory: policii, hasiče, středisko Červeného kříže a turistické centrum.
Tecu/KM
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pekné
asterix
19.02.10 03:33
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Volker Staab