Cateringové služby Walch

Cateringové služby Walch
Umělecká spolupráce:Peter Kogler
Adresa: Millenniumspark 8, Lustenau, Rakousko
Investor:Josef Walch
Projekt:1999
Realizace:2000


Firemní sídlo v dřevěném boxu
Téměř padesát metrů dlouhý nízký kvádr provozní budovy Walch's Catering je součástí výrobního areálu postaveného na širém poli v dosahu dálničního sjezdu. Kompaktní stavba spojuje do jediné čisté geometrické formy skladové, výrobní, distribuční a administrativní prostory. Pouze v místech zásobování a nakládací rampy je přístřešek zasunut dovnitř a pootočený výřez fasády mezi sebou odděluje vozidla a chodce.
Na železobetonové základové desce vyrůstá úsporně navržená dřevěná konstrukce ze sloupů, průvlaků, úzkých nosníků a obvodovým pláštěm z OSB desek. Protože venku není nic zajímavého k vidění, tak je celá stavba uzavřena a fasáda je potažena textilními pásy širokými na rozpětí paže. Autorem abstraktního vzoru na fasádě je umělec Peter Kogler. Pórovitá tkanina nijak nebrání ve výhledu ven, ale naopak brání v pronikání přímých slunečních paprsků, dešťových srážek a pohledům dovnitř.
V noci je stavba ze všech stran nasvícena reflektory, takže účinek obrazu zůstává zachován a světla z pracovních prostorů mohou tento dojem jen stěží narušit. Opláštění, které je nedílnou součástí stavby, odsouvá řád a měřítko prvků jako je výška patra nebo okna. Abstrahovaný tvar stavby se proměnil v rám pro obraz plný organických forem Petera Koglera. Tím se podařilo oddělit mezi sebou využití stavby od fasády, což dopomohlo umění k větší autonomii.
Dietrich | Untertrifaller
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
>> šakal
gallina-scripsit
08.02.10 01:30
obludná hrůza
Petr
08.02.10 02:00
...Ále prd!...
šakal
08.02.10 03:28
Walch's Catering
Petr Šmídek
08.02.10 04:54
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Dietrich | Untertrifaller Architekten