Dům Aligátor

Dostupné bydlení pro obnovu New Orleans

Dům Aligátor
Adresa: 1832 Sixth Street, New Orleans, USA
Investor:Neighborhood Housing Services
Realizace:06.2009
Užitná plocha:82 m2
Náklady:50 000 USD


Cenově dostupný dům vznikl po hurikánu Katrina na základě potřeby obnovit bytový fond v okolí New Orleans. buildingstudio v té době spolupracovalo se zámožným klientem Boulder, CO, který projevil velké znepokojení z nedostatku úsilí věnovanému obnově New Orleans po vichřici Katrina. Zeptali jsme se jich tedy, zda by byli ochotni přispět cenově dostupným domem pro lidi postižené Katrinou. Klient nejenže velkoryse nabídl vlastní finance, ale přizvali také své přátele a kolegy, aby se podíleli na stavbě cenově dostupného domu. Celková výše příspěvku byla 50000 USD. Tento velkorysý příspěvek umožnil spolku Neighborhood Housing Services (Sousedské bytové sdružení), který podporuje a obchoduje s levnými nemovitostmi v ekonomicky stísněných čtvrtích New Orleans, nabízí dům ve snížené sazbě. buildingstudio přispělo kompletní projektovou dokumentací a organizací stavebních prací.
Projekt leží v Central City, chudé obytné čtvrti ve středu města mezi CBD a prosperující oblastí Uptown. Ačkoli byla infrastruktura Central City nevyhovující již před hurikánem a zaujímala v celé zemi jedno z nejvyšších míst mezi vraždami spojenými s drogovou závislostí, tak zde přetrvává nezdolné odhodlání místní komunity. Domy vyplňující volné parcely fungují na více společenských úrovních. Neziskové a náboženské skupiny postavily několik tuctů těchto domů a doufají, že se noví obyvatelé brzy nastěhují. Většina domů je postavena z prefabrikovaných panelů nebo modulů jen s malým důrazem kladeným na design.
Zatímco projekt vznikal s nejlepšími záměry, tak jeho realizace byla neuspokojivá, což omezilo životnost staveb a také podkopalo dlouhodobou životaschopnost celé čtvrtě. Škola architektury z místní Tulane Univerzity přišla také se čtyřmi experimentálními návrhy pro tuto oblast, u nichž se rozhodli zkoumat dostupné stavební konstrukce.
Na nezvykle úzkém pozemku o šířce 19 stop (5,8m) bylo dovoleno vytvořit stavbu širokou maximálně 13 stop (4,0m). Vzniklý dvoupokojový dům o rozloze 880 čtverečních stop (82m²) nese náířeným ústůý se zakládá na tradiční typologií rodinných domů v okolí New Orleans – The Shotgun House Type. Tento půdorys vychází z uspořádaných místností za sebou, aby se všechny vešly na úzký pozemek typický v této městské čtvrti. Aby se podařilo vyřešit nedostatek soukromí v prostřední ložnici, který je u tohoto druhu staveb běžný, byla do projektu navržena řada posuvných dveří umožňujících soukromí a současně průchod do zadní ložnice a koupelny. Ve starších čtvrtích jako Central City, je snížení přední části důležité také z toho důvodu, že se velká část společenských aktivit odehrává na ulici. Je běžným shromažďovacím místem, kde se sousedé schází a baví se navzájem. Z toho důvodu se přes celou přední část domu táhne schodiště se stupni z kovového roštu. Schodiště je místem pro příležitostné sezení při návštěvách sousedů. Uliční fasáda je z obou stran obložena průsvitnými bílými panely. Mezi tyto panely jsou umístěny zářivky poskytující difúzní osvětlení pro venkovní posezení i obývací pokoj uvnitř. Ze zadní ložnice vede úzká veranda přes celou šířku domu. I přes nízký rozpočet je v interiéru počítáno s dřevěnou podlahou a keramickými dlaždicemi v koupelnách. Dům počítá s předpisy na ochranu před hurikánem: odizolovaná okna vytváří účinný tepelný plášť a nižšími provozními náklady. Obvodové stěny a střecha jsou opláštěny kovovými panely, které byly slisováni a opatřeny nátěrem již v továrně, což usnadňuje jejich údržbu a zaručuje dlouhodobou trvanlivost.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od buildingstudio