Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Školní komplex Bailly v Saint-Denis

Autor: Mikou Design Studio
Adresa: rue de Bailly, Saint-Denis, Francie
Investor: město Saint-Denis
Náklady: 7 000 000 Euro Realizace: 2009
Soutěž: 2006 Užitná plocha: 7000 m²

Školní komplex Bailly (mateřská a základní škola, odpočinkové centrum, jídelna pro děti) je situován na území, jež se proměňuje, na hraně čtvrti, v místě, kde se mění měřítko. Výraz a užitý materiál projektu (glazovaná cihla) jsou tímto specifickým kontextem inspirovány; idea střechy pak volně odkazuje k bazilikálnímu osvětlení.
Komplex je uspořádán na ulici Bailly jako jakási patrová zeď, jež se ohýbá a před vstupem vytváří volné prostranství – to je navrženo jako místo setkávání, chráněné lehkou hravou stříškou. Cihlová základna je vnitřní cihlovou ulicí prodloužena do budovy; slouží jako prostor umožňující vstup do obou škol, odpočinkového centra a zároveň představuje prostor spojující různé funkce.
Tělo budovy se do ulice Bailly obrací glazovanou potištěnou fasádou, jež chrání soukromí dětí, stejně jako nabízí transparentnost směrem do vnitřních atrií (zahrad) i pod barevným stropem.
Třídy jsou řazeny na dvou podlažích podle severo-jižní osy, která končí na straně směřující k vlakovému nádraží protipožární stěnou. Strukturovány jsou horizontální komunikací a vnitřními zahradami, jež před hlukem chrání skleněné stěny.
Tato dispozice umožňuje omezit plochu fasády vystavené přímému hluku a vytvořit nezávislé jednotky těžící ze zelené transparentnosti pro mateřskou školu, odpočinkové centrum a základní školu, jež jsou vzájemně propojeny vnitřní chodbou.
Díky tomuto uspořádání jsou dvory mateřské a základní školy situovány stranou od jednotky pro učitele a jsou umístěny na severním a jižním konci parcely, chráněny proti hluku akustickou stěnou vyrobenou z kulatých trubic různé hustoty.
Každý ze školních dvorků je vizuálně zvýšen o jednu úroveň zahradou, jež je z dvorků přístupná rampou. Zelené dvorky jsou nesmírně důležité především pro třídy situované ve vyšším podlaží – do projektu přinášejí svěžest a samotným dětem nabízejí mezi výukou čerstvý vzduch.
Školní komplex Bailly se nachází v místě, kterému udává podobu městská část Plaine. Podle jejího záměru se má nová škola stát iniciátorem reorganizace celé této oblasti.
Budova má dvě podlaží, a její střecha tak bude vnímána jak z pozice chodce tak z okolních výškových domů. Střecha proto u tohoto projektu získává zásadní význam – stává se pátou fasádou, již vidí děti z ulice Bailly jako barevnou paletu a která při pohledu z výškových staveb připomíná svými tvary štíhlé pásy vegetace.



















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 05.02.10
Návštěvnost: 52072 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
...Jééé, to je milá věcička!... šakal 05.02.10 15:16
super Vojtěch Hybler 11.02.10 23:03
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.