Rekonstrukce čp. 2 ve Stromovce

Rekonstrukce čp. 2 ve Stromovce
Autor: Atelier A11 | Jiří Žentel, Alena Žentelová, Šárka Jinková
Adresa: Stromovka, Praha, Česká republika
Investor:Hlavní město Praha
Realizace:2008
Náklady:26 000 000 CZK


Rekonstruovaný objekt byl součástí areálu stanice tramvaje s remízou a vozovnou ve Stromovce. Stavba byla dokončena v roce 1899 a v roce 1910 byla budova výpravny s bytem vrchního zámečníka přestavěna. Odhlédneme-li od pozdějších utilitárních vestaveb a úprav průčelí, dochovala se budova (jako jediná z původního souboru) prakticky v původní podobě, jako vcelku pozoruhodný doklad industriální architektury.
Historická budova je rekonstruována pro zázemí restaurace a veřejné wc. Investor požadoval, aby oba  provozy nebyly na sobě závislé. K objektu je připojena nová hala restaurace evokující původní vozovnu.    
Ocelová konstrukce je osazena na kamenných krakorcích historického domu a je uvnitř viditelná, včetně ztužidel a zavětrovacích táhel. Plášť novostavby je realizován jako montovaný sendvič. Vnější povrch je kombinací vodovzdorné překližky a šedivého cembonitu. Střešní plášť je z navětralého titanzinku. Prosklené části fasády jsou provedeny v systému "schüco".  Na severní straně odbytového prostoru je kryté loubí (s posuvnými žaluziemi) navazující na upravenou cestu, která spojuje Planetárium se Šlechtovou restaurací.
Interier restaurace byl dovybaven mobiliářem podle projektu autorů v říjnu 2009.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Atelier A11