Zamet Centre

Zamet Centre
Autor: 3LHD
Adresa: Vidas Street, Zamet, Rijeka, Chorvatsko
Investor:Grad Rijeka / Rijeka Sport d.o.o.
Realizace:2004
Užitná plocha:16830 m2
Zastavěná plocha:4724 m2
Plocha pozemku:12289 m2
Obestavěný prostor:88075 m3
Náklady:20 000 000 Euro


Foto: Domagoj Blazevic
Nové sportovní centrum, nacházející se ve čtvrti Zamet v chorvatské Rijece, sestává ze sportovní haly s 2.380 místy v hledišti, kanceláří, knihovny, třinácti obchodních prostor a garáží pro 250 automobilů.
Jedna třetina objemu sportovní haly se nachází pod zemí a zbývající hmota je citlivě zakomponována mezi okolní zástavbu. Hlavním architektonickým prvkem nové budovy jsou pruhy, procházející jako stuha přes stavební pozemek v severo-jižním směru. Tyto linie tvoří základ pro modelování stavebních objemů, veřejného prostranství a propojují park na severu a školní areál na jihu.
Inspirací pro tyto pruhy byla "gromanča", typ skal charakteristických pro Rijeku, jež byly v novém centru interpretovány barvou a tvarem. Dlažbu a obklad tvoří 51.000 keramických dlaždic navržených a vyrobených speciálně pro tuto budovu. Ocelová nosná konstrukce, 55 m široké nosníky s proměnlivou výškou, umožňuje využité přirozeného denního osvětlení v hale.
Sportovní hala byla navržena v souladu s posledními standardy pro konání mezinárodních sportovních klání. Koncept je založen na prostorové flexibilitě. Samotná sportovní plocha má rozměry dvou házenkářských hřišť - 46 x 44 metrů. Hala obsahuje zázemí pro profesionální tréninky a soutěže. Hlediště tvoří systém teleskopických nosníků, umožňující jeho snadnou každodenní modifikaci dle konkrétních potřeb - hala tak může sloužit i pro pořádání koncertů, konferencí a kongresů. Materiály v interiéru - dřevěné obklady a akustické desky - byly voleny tak, aby pro sportovce byla vytvořená přívětivá atmosféra jakoby obývacího pokoje. Hlavní vstup do haly i zázemí se nachází na západní straně budovy a je orientován do veřejného náměstí a podzemní garáže.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fiume
milovan
12.11.09 10:53
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 3LHD