Vanguard | VNG 903

Vanguard | VNG 903
Projekční tým:Adéla Křížková
Projektový management a realizace: Dasar PR s.r.o.
Adresa: Československého exilu 1888/4, Modřany, Praha, Česká republika
Investor:PSN
Projekt:2023
Realizace:2023
Užitná plocha:181 m2


Světoběžník
Když se rozhodl stát světoběžníkem, otevřel oči a snil. Vzpomínal na vyprávění své milované babičky plné aut s chladičem ve tvaru koňské podkovy.

Světoběžníkova babička byla celoživotní blízkou přítelkyní Elišky Junkové, laskavé a odvážné dámy, ambasadorky Bugatti na Cejlonu. Její příběhy se točily kolem zasloužených vítězství, jízdy s obrovským citem pro auto i pro trať. Řídíš rychle a plynule. Držel se toho celý život, nikdy věci nelámal přes koleno. Věděl, že krása leží mezi dvěma krajnostmi, řádem a složitostí. Znal cenu časem prověřeného designu. Nepopíral, že forma následuje funkci. A se starou černobílou fotografií dvou usmívajících se mladých žen v Bugatti T35, zasypaných květinami, vstoupil do svého nového pražského loftu VNG 903…

Idea
Design loftu VNG 903 – Světoběžník je setkání (post)industriální architektury s duchem modernismu počátku 20. století. Do industriálního skeletu / loftu jsme vestavěli poctu modernismu prvorepublikové éry.

Návrhem interiéru se prolíná duch imaginárního hrdiny. Vizionáře. Cestovatele časem. Světoběžníka, který s přesným zaměřením sleduje spirálu vývoje moderního věku. Neulpívá však pouze v minulosti, má fantazii a prostředky spoluutvářet podobu budoucnosti. Slovo spoluutvářet je klíčem k pochopení rozvržení prostorových funkcí.

Dispozice
Otevřenému prostoru dominuje centrální obývací část. V jedné ose je situována kuchyňská linka s barovým ostrovem a rozměrný jídelní / konferenční stůl. Zakončením středové osy je výsuvná projekční plocha, která kryje celý formát pásového okna, jež vyhlíží do krytého garážového stání (sběratele automobilů).

Životní náplní našeho imaginárního hrdiny je setkávání se a propojování inspirativních osobností. Vzrušení na hranici formální a neformální akce. Z reprezentativního módu se s posledními paprsky slunce lze snadno přeladit do klubové atmosféry.

Velký otevřený prostor je klíčovou definicí loftu. Pohyblivé stěny a závěsy umožňují variabilně členit obytné zóny, aniž bychom přišli o volnou, vzdušnou a svobodnou dimenzi místa.

Vestavěná část rozšiřuje obytnou plochu a spoluutváří dynamiku prostoru. Patro nese funkci vyvýšené galerie – můstku. Součástí je též lůžko pro hosta. Můstek skrývá průchozí šatnu a oddělené místnosti se sprchou a toaletou.

Atmosféra
Club lounge. Uvolněná atmosféra se sofa, konferenčním stolkem a geometrickou knihovnou. Formálnosti odložte stranou. Velkoformátové okno, prosklené dveře, kdykoli je možné přejít na verandu, prostor se rozšiřuje. Červený neon přidá na uvolněné atmosféře, vzpomínka na noční jízdu neznámým velkoměstem.

Velkorysost otevřeného prostoru akcentuje zasazení lázně / smaltované vany mezi lounge a ložnici. Světoběžník, náš hrdina, je suverénní požitkář a přímo z lázně vychází v županu prosklenými dveřmi na balkon, kde si dopřává sklenici svého oblíbeného Boulevardier.

Interiér je navržen se záměrem proměnného uživatelského programu. Náš hrdina si v loftu užívá svou splendid isolation, věnuje se duševní potravě. Otevřený plán bez pevných příček mu dopřává dostatek prostoru k rozletu myšlenek. V pravidelných intervalech se z duchaplného samotáře stává hostitel salónů. Příležitosti pořádání společenských akcí v klubovém formátu jsou zapsány v DNA prostorové dispozice. Jídelní, konferenční část, bar a lounge fungují jako organický celek. Hosté se v každé části cítí ve středu dění. Pro soukromý rozhovor či chvíli solitaire je zde vyvýšené patro galerie. Můstek, ze kterého téměř nepozorován přehlédnete veškeré dění v patře pod vámi.

Pocta
Osobnost závodnice Elišky Junkové prostupuje návrhem celého loftu. Je to právě průkopnická éra automobilových závodů, jejíž duch ovlivňuje klima loftu. Meziválečné období 20. století, dvě odvážné dekády, kdy člověk plný sebedůvěry hleděl do hvězdné budoucnosti, objevoval nové technologie, neznal limity... Modernismus, futurismus, funkcionalismus spojuje fascinace čistými liniemi, energií v pohybu, aerodynamickými tvary, zaoblenými rohy. Klasické modernitě je podřízena i paleta elementárních materiálů, kov, beton, dřevo, kámen, sklo.

Náš hrdina není snílkem ulpívajícím v minulosti. Recyklace, upcyklace jsou synonymy současné elegance. Světlopropustné panely v podhledu šatny, na toaletách a v ploše dveří jsou modelovým prototypem, recyklované plasty. Demonstrace odvahy ohledávat nová řešení. A odvaha patří k našemu hrdinovi, tak jako na gramofon jazz z vinylové desky.

Umělecká díla

The day I found you in a snowstorm – autorská fotografie, Bet Orten, lightbox
Amelia Erhart meets JK 2500 – autorská fotografie, Bet Orten, fine-art tisk
TO THE EAST II – Matěj Hájek, kombinovaná technika
Escape – Matěj Hájek, beton, sklo
Jezdec – Tomáš Skála, bronz
On v Lese – Josef Achrer, akryl na plátně

Vanguard: Žít po svém

Modřany, bývalá historicky významná průmyslová část Prahy, vstupují do nové éry. Její industriální ráz zůstal a vytvořil jedinečného genia loci. Z míst, kam se před sto lety sjížděli tisíce dělníků, je dnes vyhledávaná rekreační lokalita se spoustou vyžití.

S projektem Vanguard přichází populární fenomén loftového bydlení také do Prahy. Bývalá továrna na letecké součástky Microna v Modřanech je jako stvořená pro kreativní duše toužící po nepopsaném listu papíru, na který by otiskly svůj životní styl a vkus.

V rámci 14podlažní prefabrikované ocelobetonové konstrukce je 150 loftů ve stylu Shell & Core o rozloze od 40 do 700 m². Variabilita prostorů Shell & Core skýtá navíc ideální příležitost nejen pro bydlení, ale také pro kancelář, uměleckou dílnu nebo fotografický ateliér.

Osobitý design projektu nese otisk renomovaných architektonických studií: Ivanky Kowalski, studia OOOOX, studia SKULL a Ing.arch. Michaely Záhorovské. Vizi unikátního loftového domu zhmotnil s citem pro zachování genius loci Ing. arch. Petr Drexler.

Příslib zajímavé komunity podporuje i promyšlené zázemí. Studio OOOX navrhlo také společné prostory projektu. Vedle služeb recepce a concierge se v bývalém podzemním bunkru nachází luxusní wellness s proskleným 18 metrovým bazénem, saunou, masážemi a fitness, hned vedle je multifunkční místnost s možností kinoprojekce a na střeše zase najdete společnou terasu a saunu s malebným výhledem na řeku a okolní zeleň Malé a Velké Chuchle.
0 komentářů
přidat komentář