Víno nebo voda

Wijn of Water

Víno nebo voda
Adresa: Loods Celebes 101, Rotterdam, Nizozemí
Investor:Bureau Medelanders
Projekt:11.2004
Realizace:02.2005 - 19.05.2005
Užitná plocha:217 m2
Obestavěný prostor:629 m3
Náklady:165 000 Euro


V roce 2005 se v rotterdamské přístavní čtvrti Lloyd otevřela restaurace Wijn of Water (víno nebo voda). Restauraci s rozlehlou terasou tvoří sestava námořních kontejnerů. Budova je dočasná, poněvadž v tomto nebo příštím roce by se měla přestěhovat o 250 metrů do bývalého skladiště Sint Jobsveem. Kvůli své dočasnosti byl na stavbu také omezený rozpočet. Od první skici po dokončení restaurace uběhlo jen půl roku. Na realizaci dohlížel sám vedoucí restaurace.
Pro stavbu bylo vybráno devět starších kontejnerů dlouhých 40 stop (12 metrů) a průřezu 2,5 x 2,9 metru. Všechny technické instalace jsou umístěny z venkovní strany, což vytváří zajímavý utilitární dotek. Výsledná kompozice ze dvou vyskládaných kontejnerů staví k městu zeď. V horním patře jsou kanceláře a místnost pro technické instalace.
Po vstupu se restaurace otevírá směrem ke kanálu Maas. Venkovní terasa je z jedné strany sevřena položeným kontejnerem. Menší kontejner je umístěn souběžně s velkou hmotou, což ve spojení s věžovitě postaveným kontejnerem vytváří místo se dvěma terasami. Vztyčený kontejner je takovou reklamou pro restauraci a také dotváří protiváhu k velké nízké stěně. Po praktické stránce kontejner slouží jako skladovací místo.
Některé dveře kontejneru jsou otevřené a vyplněné skleněnými tabulemi. Obyčejné radiátory zabraňují vizuálně hezkému gestu otevřenosti. Delší stěny kontejneru obrácené k terasám jsou otevřené a vyplněné okny. Pracovní a kancelářské prostory mají menší okna. Uvnitř restaurace jsou menší boxy, kam jsou umístěny toalety a kuchyňský sklad. Prostorová kompozice z kontejnerů a jejich vnitřní náplň svým způsobem na přístavní hrázi dává logický smysl.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
na okraj
igor
15.04.10 10:01
Re: na okraj
Petr Šmídek
15.04.10 11:03
Re: na okraj
Keika
29.11.15 02:59
zobrazit všechny komentáře