Osm vil

Acht villas

Osm vil
Autor: John Bosch
Spolupráce:Wendy Saunders, Corine Keus
Adresa: Lisdoddelaan 52-62, Kleine Rieteiland, IJburg, Amsterdam, Nizozemí
Investor:IJburgermaatschappij b.v.
Projekt:2001
Realizace:2004, 2007


Pokud si v Holandsku pořídíte dům na pobřeží, nemůžete se být nikdy jistí, jestli vám v krásném výhledu nezakotví jiný objekt nebo dokonce nevyroste nový umělý ostrov podobný IJburgu na jihozápadním předměstí Amsterodamu, kam se postupně nastěhovalo 350000 obyvatel. Západně od hustě obydleného Haveneiland leží doutníkově protažený ostrov Kleine Rieteiland, kde bylo navrženo 140 luxusních rodinných domů, z nichž osm vil pochází od holandského ateliéru Bosch Haslett Architects.
Exkluzivita husté řadové zástavby na Kleine Rieteiland spočívá především v těsném sousedství přírodní rezervace Diemerpark, kde se mohou obyvatelé spolehnout, že jim výhled na největší amsterodamský park o rozloze 90 hektarů již nikdo nezkazí další výstavbou. Obyvatelé Kleine Rieteiland se mohou těšit z klidné lokality v sousedství sportovních areálů. Napříč ostrovem prochází hlavní cyklistická stezka z IJburgu do centra Amsterodamu. Nedaleko rovněž protéká říční kanál Rijnkanaal představující hlavní spojnici do Utrechtu. Nelze tak doslova mluvit o klidném bydlení u vody. Přestože je v Holandsku vyšší hustota osídlení než v Japonsku, dokáží místní stavby nabídnout příjemný kompromis mezi soukromým životem v dostatku zeleně na dosah veškeré městské infrastruktury.
Architekt John Bosch měl na starosti urbanismus celého ostrova Kleine Rieteiland se 140 vilami, z nichž osm také navrhl a umístil doprostřed, kde se protínají obě hlavní komunikační osy. Každý z domů o celkové užitné ploše 280 m² se skládá ze tří poschodí, přičemž každé nabízí odlišné prostorové kvality. Přízemí se uzavírá do sebe a nabízí maximum soukromí. V půdorysu jsou vynechány dva vnitřní dvory: jeden pro zaparkování automobilu a druhý slouží jako terasa. Dispozice je podélně rozdělena na dvě oblasti: jeden otevřený společný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem a druhou polovinu tvoří menší místnosti s pokojem pro hosty, pracovnou, úložným prostorem a hygienickým zázemím.
Po strmém jednoramenném schodišti se dostanete do 'slunečního pokoje' proskleného ze všech čtyř stran s možností výstupu na zatravněnou střechou a výhledy na vodní hladinu. V nejvyšším poschodí se nachází ložnice, která s okolím komunikuje skrze kruhová okna. Světlíkem ve stropě máte možnost sledovat přímo z postele hvězdy na obloze.
Soubor byl realizován ve dvou etapách. První fáze byla dokončena v roce 2004 a druhá část o tři roky později.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od John Bosch