Centrum pro hlídání dětí De kleine Kikker

Centrum pro hlídání dětí De kleine Kikker
Zahradní architekt:Sudio IS
Adresa: Toulouselaan 43, De Uithof, Utrecht, Nizozemí
Investor:Rijnsweerd Vastgoed Beheer BV
Realizace:2003
Užitná plocha:520 m2
Náklady:550 000 Euro


foto Rob ‘t Hart
Nový návrh je hravý, veselý a plný barev. Má výhled na pasoucí se ovce na louce. Přímo po levé straně se nachází typická stará farma s doškovou střechou, která je památkově chráněná, a na pravé straně leží dřevěný kravín.
Nový návrh je po formální, materiálové i stavební stránce (ocelová konstrukce) chápán jako současná hospodářská stavba. Barevná fasáda a střecha z hliníku kontrastuje s venkovským okolím. Silueta sedlové střechy odkazuje na sousedící zemědělské stavby. Směrem dozadu se dům proměňuje z farmy na moderní a účelovou stavbu s plochou střechou.
Nová přístavba obsahuje místo pro čtyři skupiny dětí ve věku 0-4 let. Uspořádání prostoru je prosté a logické, přesto však nabízí řadu neobyčejných výhledů z jedné místnosti do druhé a vytváří dokonalé prostředí pro děti a jejich vychovatele.
Budova je symetrická a má dvě patra. Vnitřní uspořádání denního centra se zrcadlí podél středové osy. Stavba je jasně rozdělena do tří zón. Přední část je vyhrazena zaměstnancům, prostřední oblast je využívána jako vstup a hřiště, zatímco v zadní části jsou umístěny jednotlivé dětské skupiny. Velký balkon vzadu vytváří pro děti v horním patře venkovní prostor a zároveň slouží jako přístřešek proti přímému oslunění přízemních místností.
Snadno rozpoznatelný tvar De Kleine Kikker odkazuje na okolní stavby, ale zároveň překvapuje svou výslednou formou a použitím materiálů a barev.
Drost + van Veen architecten
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
deti musi byt stestim bez sebe ---
A.J.K.
22.11.09 12:04
skutečnost?
klecka
26.11.09 06:39
rebus
temily
30.11.09 09:57
k rebusu
klecka
30.11.09 12:06
zobrazit všechny komentáře