SEG Apartment Tower

SEG Apartment Tower
Adresa: Wagramerstrasse-Kratochvilestrasse, Vídeň, Rakousko
Realizace:1994-98


60 vysoká obytná věž je zajímavá především jako příklad užití dekonstrukce na výškovém objektu. Architektem této stavby je známé dekonstruktivistické vídeňské duo Coop Himmelb(l)au. Společně s dalšími dvěmi obytnými věžmi a uličním bariérovým blokem s mateřskou školkou vytváří novou část Vídně - tzv. "Donau City".

Je zajímavé, jakým archetypem se rozhodli vídeňští radní vyplnit obytnou funkci. Výškové budovy jsou již od svého vzniku spjaty s tvrdě komerčním využitím, kdy motorem ženoucím stavbu do oblak byly drahé pozemky v centrech měst a snaha po co největším využití místa. Ve Vídni si však paradoxně mezi mrakodrapy hrají děti z přilehlé školky a namísto velkoměstského ruchu zde nalezneme poklidnou obytnou atmosféru. Vídeň je zkrátka fenoménem městského bydlení a tato forma v ní nemůže chybět.

Ale zpátky k domu. V něm se nachází na 20.patrech 70 bytů (plocha bytů se pohybuje v rozmezí 55m² - 130m²). Konceptem stavby, který měl pravděpodobně obhájit dekonstruktivistické choutky autorů, je reakce domu na okolní prostředí - stěny věže jsou seřezány podle dopadu slunečních paprsků a směru větrů. V praxi dochází k průniku dvou vertikálních forem, jejichž průnik je akcentován v koruně domu. Prix se Swiczinskym dokazují, že nezabředli ve formálním lámání hmot, ale že se zabývají i inteligencí svých budov. Inteligentní dvojitá fasáda objektu reguluje vnitřní mikroklima a byla posléze s úspěchem použita i na přestavbě jednoho ze čtyř plynojemů na Guglgasse. Skvělé detaily a především promyšlený provoz budovy řadí tento dům ke skvostům vídeňské architektury konce 20. století.

0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Coop Himmelb(l)au