Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Kaple smíření
Kapelle der Versöhnung

Autor: Martin Rauch, Rudolf Reitermann, Peter Sassenroth
Adresa: Bernauer Straße 4, Prenzlauer Berg, Berlín, Německo | mapa
Web: www.kapelle-versoehnung.de
Investor: Evangelische Versöhnungsgemeinde Bernauerstraße
Projekt: 1990 Realizace: 1999-2000

Kaple nese jméno původního odstřeleného kostela a její vznik je spojen s úkolem najít usmíření v místech bývalé zóny smrti kolem Berlínské zdi.

Historie + vysvěcení
Hrubá stavba Kaple smíření byla dokončena v roce 1999 u příležitosti desátého výročí od pádu Berlínské zdi. Původní kostel postavený v roce 1894 se od roku 1961, kdy bylo město rozděleno zdí, stal pro členy církevní obce nepřístupným, poněvadž se ocitl v tzv. “pásu smrti“ lemujícímu Berlínskou zeď. Z toho důvodu bylo v roce 1965 pro místní komunitu postaveno na Bernauer Strasse nové společenské centrum. V roce 1985 byl kostel ležící v “pásu smrti“ vyhozen do povětří. Po pádu Berlínské zdi byl v roce 1989 pozemek navrácen zpět církevnímu společenství s podmínku, že jej bude opět využívat k církevním účelům. Zvony dochované ze starého kostela byly přeneseny nazpět na původní místo a jsou dnes znovu využívány. Zachráněný oltář byl umístěn do nové kaple.

Plánování stavby
Nová kaple vznikla podle plánů berlínských architektů Petera Sassenrotha a Rudolfa Reitermanna na základech starého kostela a měla by sloužit potřebám církevní komunity a návštěvníkům památných míst “Berlínské zdi“ a “Kaple smíření“ sloužících k rozjímání a náboženským účelům. Prostor bývalého chóru byl  přestavěn a vyznačený prostor starého kostela zůstal prázdný. V přístupové zóně ke kostelu byly na dřevěnou konstrukci zavěšeny zvony. U “Berlínské zdi“ nad zazděnými dveřmi do sklepa staré kostela usmíření byl zřízen výklenek s horním světlíkem pro umístění starého oltářního obrazu. Jádro kaple tvoří masivní oválná stěna z dusané hlíny, kterou pak obklopuje druhý transparentní plášť ze svislých dřevěných latí se západním vstupem na osu směrem k Hussitenstrasse.

Literatura

Autor: Petr Šmídek, 05.10.09
Návštěvnost: 32275 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Dispozice Jiří Thiemel 19.10.09 15:08
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2014
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Michalem Kutálkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.