Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Divadelní podium Grotekerkplein

Autor: Atelier Kempe Thill | André Kempe, Oliver Thill
Adresa: Grotekerkplein, Rotterdam, Nizozemí | mapa
Investor: J.P. Van Eesteren, Rotary Club Rotterdam
Náklady: 733 800 Euro Realizace: 06.2009
Soutěž: 2004 Zastavěná plocha: 200 m²

Grotekerkplein v Rotterdamu je náměstí ležící mezi gotickou katedrálou Sint Laurens a vodním kanálem Delftsevaart. I přes centrální polohu je náměstí neživou částí města s malým zázemím a bez napojení na obchodní ulice. Proto vypsal v roce 2004 rotterdamský Rotary Club soutěž na divadelní pavilon, který by měl náměstí programově i urbanisticky oživit. V soutěži zvítězil místní Atelier Kempe Thill, jehož návrh „si zadanou úlohu překvapivě vysvětlil jako důsledný městský prostorový zásah.“
Západní strana náměstí byla téměř celá uzavřená 40 metrů dlouhou budovou. Pavilon leží přímo naproti Sint Laurenskerk a odděluje náměstí od kanálu, čímž získalo intimnější ráz a podélná stavební linie má kanál zvýraznit jako „důležitý městský prostor“. Zároveň zde však mají zůstat zachovány pohledové vztahy mezi vodou a náměstím. Architekti proto přišli s konceptem transparence a otevřenosti: na 50 centimetrů vysoké základové desce stojí dvě pět metrů vysoké servisní budovy a mezi těmito krychlovými objemy se přes třicet metrů rozpíná střecha. Tím vzniká „prázdný rám“, který slouží jako jevištní prostor a otevírá se jak k vodě tak do náměstí; může se hrát na obě strany.
V jižní servisní kostce je umístěna 70 metrů dlouhá opona, s níž lze v závislosti na představení libovolně měnit jevištní scénu. Severní servisní kostka je využívána převážně umělci. Architekti se chtěli vyvarovat jakémukoliv funkčnímu určení nebo předem dané symbolice a vysvětlují: „Realizovaná stavba se vyhýbá jednoznačnému programovému označení a typologickému zařazení. Vědomě se představuje jako objekt konfrontující prázdno, který by chtěl vyvolávat otázky a vybízet k užívání.“
Obě servisní budovy jsou opláštěny zavěšenou tkaninou z nerezové oceli a vstupuje se do nich dvojicí pět metrů vysokých dveří. Řešení do „agresivně využívaného městského prostředí v Rotterdamu“ vyžadovalo „robustní“ zhmotnění, které zaručil pohledový beton a ušlechtilá ocel. Díky příměsi oxidu titanu je beton téměř dokonale bílý. Aby tomu tak zůstalo, jsou povrchy opatřeny antigraffiti nátěrem.
Autor: Petr Šmídek, 05.11.09
Návštěvnost: 58674 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
škoda Filip Urban 08.11.09 19:34
zelená Filip Habart 12.11.09 01:11
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.