Vyhlídková věž v Reusel

Vyhlídková věž v Reusel
Adresa: Burgemeester Willekenslaan, Reusel, Nizozemí
Investor:hrazeno zčásti místní samosprávou a obchodníkem pro venkovní sporty
Realizace:2008-09
Zastavěná plocha:100 m2


Provincie Severní Brabantsko poblíž belgické hranice nabízí něco, co schází zbytku Holandska, a tím jsou mírné kopce v nedotčené přírodě. Obec Reusel ležící v blízkosti chráněné přírodní oblasti “Peelská pláň“ se rozhodla poukázat na přednosti krajiny tím, že vybudovala vyhlídkovou věž. Nová dominanta se nachází v místě, kde lidé většinou začínají pěší, cyklistické a koňské výlety do okolí. 25 metrů vysoká věž turistům zároveň slouží jako orientační bod. Hmotu tvoří šest zdánlivě ledabyle na sebe vyskládaných kostek. Ve skutečnosti je dřevěné opláštění kostek připevněno na ocelové nosníky probíhající skrz celou stavbu. Podobně jako kompozice je hravé také využití věže. Zatímco z horních pater si lze vychutnávat výhled do okolí, tak spodní kostky a platformy slouží lezeckému centru. V návrhu je použité dřevo z okolních lesů, a to jak na obklad horních kostek tak jsou něj vyskládany hráně z kulatin ve spodní části věže.

V Holandsku můžete na mapě najít přes padesát míst, které jsou výchozím bodem pro rekreaci ve volné krajině. Lidé jsou vybízeni k tomu, aby raději zde zaparkovali své automobily než aby pak stavěli v některých více chráněných oblastech. Odtud mohou prozkoumat přírodu pešky, na kole nebo na koni. Prostředí v městečku Reusel motivovalo místního obchodníka se sportovním zbožím, aby zde pod otevřeným nebem založil sportovní park. Hlavní atrakcí pro šplhající a slaňující sportovce je 25 metrů vysoká věž, kterou tvoří šest kostek zavěšených na ocelové konstrukci. Dvouramenné schodiště proniká dřevěnými kostkami pokaždé v jiném místě.
Dvě ze šesti kostek jsou přístupné. Ze třetí kostky vede cesta k provazové klouzačce a provazové dráze v korunách stromů. Z horního boxu si lidé mohou vychutnat panoramatický výhled do okolní krajiny a nachází se zde také základna pro slaňování. Ze sousedního bistra je možné pozorovat sportovce na 13 metrů vysoké lezecké stěně.
V okolních hospodářských lesích lze spatřit velké hromady srovnaných polen. Obvodový plášť věže je vytvořen ze stejných kulatin, které však byly navíc rozpůleny a zbaveny kůry. Takto se jedná a přidaný prvek, ale zároveň produkt ze svého okolí.
Díky pronikání schodiště a v různých částech dřevěných kostek a také různorodé orientaci obkladu se z výstupu po schodišti stává neobyčejný zážitek.
ateliereenarchitecten
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Palec nahoru!
Pavel Kroupa
12.11.09 05:49
zobrazit všechny komentáře