Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Van Abbemuseum

Autor: Abel Cahen, Maarten Van Severen
Historická stavba: A.J. Kropholler, 1936
Adresa: Bilderdijklaan 10, Eindhoven, Nizozemí | mapa
Web: www.vanabbemuseum.nl
Náklady: 29 000 000 Euro Projekt: 1996-99
Realizace: 04.2000 – 19.01.2003 Užitná plocha: 9825 m²

Nové Van Abbemuseum se skládá z rekonstruované historické budovy od architekta A.J. Krophollera z roku 1936 a dvou nových částí. Rekonstrukční práce a stavební úpravy v historické části muzea pochází stejně jako obě křídla od holandského architekta Abel Cahena, jemuž se podařilo přirozeně spojit starší budovu s novým větším souborem staveb. Přes svůj monumentální charakter si novostavba stejně jako původní muzeum udržuje lidská měřítka. Díky variabilitě výstavních ploch se zde mohou konat jak velké instalace tak i komorní projekty - jako např. vystavování grafik a kreseb.
Cahenův projekt vytváří významný příspěvek mezi nizozemskou muzejní architekturou. Muzeum rovněž disponuje řadou nových interiérových prvků od belgického designera Maarten van Severena, zahrnující přednáškový sál a vzdělávací centrum, kde lze uspořádat širokou řadu společenských událostí.

V neděli 19. ledna 2003 bylo v Eindhovenu znovuotevřeno Van Abbemuseum, které po půlroční odmlce od léta 2002 otevřelo návštěvníkům svoje brány. Muzeum v předchozích pěti letech sídlilo na dočasném místě. Postavit nové muzeum trvalo celé dva roky. Muzeum částečně sídlí v rekonstruovaném domě. Dvě nová křídla a výrazná věž, která funguje jako střed celé instituce, poskytují čtyřikrát více místa než původní muzeum. Renovované a vysoce moderní technické zázemí jako auditorium, nové sklady, muzejní obchod, veřejná knihovna, restaurace a vyspělé multimediální příslušenství umožňují vedení současného muzea vytvářet nové podněty pro vznik moderního umění v Eindhovenu.
Architektem nových částí je Abel Cahen. První křídlo obsahuje nové výstavní prostory, druhé je využíváno pro veřejné funkce jako auditorium, restauraci a muzejní obchod. Věž, která slouží jako poutač pro nové využití, je vysoká 26 metrů a její stěny jsou zešikmeny. Šedý zevnějšek – který se navíc mění při každém počasí od stříbrošedé až po tmavě antracitovou – zvýrazňuje strohý design nové přístavby a vytváří překrásný kontrast mezi světlem a transparentními v budově.
Belgický designér Maarten van Severen – m.j. mezinárodně proslavený díky svým návrhům nábytku pro firmu Vitra a spolupráci s Remem Koolhaasem (např. Maison Floirac) – byl osloven, aby navrhl část interiéru. Jeho čistý minimalistický sloh a odvážné využití barev mu umožnilo realizovat některé speciální designérské interiérové prvky v auditoriu, knihovně, výukové místnosti a muzejním obchodě.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 03.02.10
Návštěvnost: 39098 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.