Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Správní budova banky Nord/LB
Verwaltungsgebäude der Nord/LB Hannover

Autor: Behnisch Architekten | Günter Behnisch, Stefan Behnisch
Adresa: Friedrichswall 10, Hannover, Německo | mapa
Web: www.nordlb.de
Investor: Norddeutsche Landesbank Hannover
Náklady: 180 000 000 USD Realizace: 1997-2002
Soutěž: 1996 Výška: 60 m
Počet pater: 17 Užitná plocha: 71600 m²
Obestavěný prostor: 317000 m³

Správní budova banky zabírá celý městský blok a slouží jako důležitý spojovací prvek mezi různými aktivitami pro sousední městské čtvrti: obchod, komerce, kultura, sport a volný čas. Svou výškou se budova začleňuje do stávající městské struktury. V souladu se urbanistickými směrnicemi je nízký perimetr budova zarovnán s výškou stávajících ulic, a tím svým měřítkem i strukturou doplňuje okolí. Z vnějšku se objekt podobá tradičnímu městskému bloku, zatímco v centru chráněném před hlukem a rušnou dopravou z ulic leží srdce celého komplexu, kterým je rozlehlé veřejné nádvoří. Tomuto nádvoří nevévodí každodenní bankovní operace, které se odehrávají uvnitř domu, ale je oživováno obchody, restauracemi, kavárnami, velkými plochami bazénů, rozsáhlými krajinnými úpravami a veřejným uměním.
Výrazná sedmdesátimetrová věž vyrůstající uprostřed nádvoří se svou skladbou a natočením vymyká od pravidelného perimetru, který navazuje formální i vizuální spojení objektu s městem. Expresivní ztvárnění věže neodpovídá žádnému z okolních stylů ani nenavazuje na ortogonální mřížku urbanismu poválečného města; namísto toho odpovídá na geometrii severně ležícího historického centra. Převážná část domu je přirozeně větraná. Pro návrh interiéru byl uplatněn pokročilý energeticky úsporný koncept; odhalená superstruktura a okna umožňují větrání. Části s 'dvojitou fasádou' poskytují ochranu před hlukem a automobilovými emisemi, přičemž slouží k vedení čistého vzduchu z centrálního nádvoří do jednotlivých kanceláří. Velké vodní plochy uvnitř dvora odráží na své hladině sluneční paprsky a celkově přispívají ke zlepšení mikroklimatu. Velkoryse koncipované střešní terasy nejenom polidšťují rozměry stavby, ale také slouží uživatelů ke zlepšení nálady a navíc sbírají dešťovou vodu k dalšímu využití uvnitř domu.
Zdroj: Behnisch, Behnisch & Partner
Vložil: Petr Šmídek, 21.12.13
Návštěvnost: 24680 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.