Polyfunkční dům Ostrava Vítkovice

Polyfunkční dům Ostrava Vítkovice
Objem, výraz
Dynamický výraz domu reaguje na své okolí. Fasáda II.NP je navržena ze sendvičových panelů s povrchem z vlnitých plechů shodných s fasádou stávající výrobní haly. Pilová střecha s přiznanou technologií je reminiscencí na sousedství Vítkovických železáren a doplňuje tak panoráma "Vítkovických hradčan".
Dům je rozčleněný na prosklený parter rytmizovaný příčnými nosnými stěnami. Na odlehčeném parteru je posazený " plovoucí ponton" II.NP s výraznou konzolovitě vytaženou špicí do nároží ulic Šalounova a Výstavní. Dům je horizontálně ukončený dřevěnou hmotou pilových střech.

Dispozice

I. NP
Dispozice je rozdělena vstupní halou do areálu firmy s recepcí na dvě části. V severní nárožní části je navržený obchod se vstupem z ulice Výstavní a se zásobováním z areálu firmy. V jižní části je navržena restaurace. Odbytová část je navržena podél ulice Výstavní, zázemí se zásobováním je umístěno do dvorní části.

II. NP
V jižní části, na galerii, je umístěna odbytová část restaurace.
Ze schodišťové recepční haly jsou přístupny dvě velkoprostorové kanceláře.

III. NP
Zde jsou umístěny dva byty. Byt v jižní části je řešený jako 3+kk. Byt v severní části je řešený jako 4+kk. Oba byty mají částečně krytou terasu orientovanou do klidové západní části vnitrobloku. Šikmé pilové střechy umožňují do všech obytných místností přivést jižní slunce. V ložnicích je možné využít šikminu pro umístění spaní na galeriích.

Konstrukce
Svislou nosnou konstrukci I. a II. NP tvoří příčný stěnový nosný systém. Částečně zděný, částečně z plnostěnných prefabrikovaných železo- betonových dílců založených na betonových pasech.
Strop nad I. a II.NP je filigránový.
III. NP je dřevostavba.

Stavba získala ocenění Dům roku 2009 statutárního města Ostravy a Cenu Grand Prix v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje 2009.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
technologie
Ondrej Vlk
22.01.10 02:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATELIER 38 s.r.o.