schon schön – městský prostor k setkávání

schon schön – městský prostor k setkávání
Adresa: Lindengasse 53, Vídeň, Rakousko
Projekt:2005
Realizace:2006
Užitná plocha:180 m2


Poté, co se elegantní městská restaurace schon schön situovaná v samém srdci sedmého vídeňského distriktu otevřela, stala se brzy místem, které by jen málokdo chtěl minout. Prostor 180 m² naplnili životem tři přátelé, jež objekt využívají jako restauraci, kadeřnictví a křejčovský salon. Ateliér Sue Architekten navrhl pro restaurační část silný architektonický koncept, jenž vytváří páteř tohoto ostrova barokní joie de vivre (radosti že života).
Restaurant i kadeřnický a krejčovský salon se obracejí do ulice, nevtíravě se provazují a přesto jsou od sebe zároveň velmi přirozeně odděleny. Zdrženlivý interiér nabízí svobodu, stejně jako určitou přísnost, jež je pro bohatou invenci provozovatele nezbytná. K dosažení kýženého vyznění jsme zvolili kombinaci kvalitní dřevěné dýhy a bílého laminátu Resopal, jenž zohledňuje finanční kritéria. Volba materiálů má vybalancovat přátelský, k návštěvě vybízející městský luxus schon schön a nezbytnou rezervovanou jednoduchost.
V jídelní části může být usazeno až 22 hostů u jednoho stolu. Tato část se soustředí na komunikaci a radostný zážitek ze stolování. Přirozené pokračování programu představuje bar, který slouží jako obslužná jednotka pro stůl a zároveň jako rozlehlý pult pro uspěchané milovníky espressa a příležitostně znalce italského Prosecca. Ústřední bod kadeřnické sekce představuje jediné zrcadlo – čímž je zamezeno jakémukoli odvádění pozornosti zbytečnými doplňky. Stejný přístup platí pro krejčovství: jeden prostorný stůl určený ke konzultacím, skicování, tvoření střihu i k šití je umístěn vedle věšáku, na němž je vystavena kolekce prototypů.
Kromě toho zde najdete tři barevné prostory, jakési kapsy, z nichž každá slouží jednomu z přátel jako kuchyně, toaletní kout či kabina ke zkoušení oděvů. Tyto nepříliš se prosazující, přesto viditelné niky podtruhují přiznaným integrováním rozmanitých (obvykle „obtížných“ aktivit, jež většinou zůstávají skryty pohledům) výlučný charakter horkého městského bodu schon schön. Otevřením a překrýváním obslužných nik do prostor pracovních se procesy, jež jsou při výrobě či tvorbě nezbytné, nevtíravě nabízejí navštěvníkovu pohledu – a právě tato hodnota vytváří autenticitu a kouzlo tohoto místa. Společně s uvolněnou joie de vivre majitele ústí koncept ve vzrušující mix dění, jež bývá skryto za mnohdy jepičím životem reklamních triků.

Suterén prostoru schon schön přeměnili Sue Architekten dodatečně na bar Goldfinger.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SUE ARCHITEKTEN