Venkovské sídlo Hof

Venkovské sídlo Hof
Adresa: Skagafjörður fjord, Island
Investor:Lilja Pálmadóttir & Baltasar Kormákur Baltasarsson
Projekt:2003-07
Realizace:2004-07
Užitná plocha:294 m2


Na mrazivém Islandu u polárního kruhu je v opuštěné krajině zasazeno venkovské sílo Hof, které vzniklo na místě původního staku. Architekti se při bourání snažili zachránit co nejvíce materiálu, aby ho pak mohli zpět zakomponovat do nového domu. Staré telegrafní tyče posloužily jako sluneční clony a čedičové pilíře ze základů nyní plní funkci reprezentativní dlažby. Také travní drny na střeše pochází ze zbytků po terénních úpravách pozemku. Dům navržený do extrémních klimatických podmínek plně spoléhá na pasivní solární kolektory, geotermální čerpadla a masivní betonové zdi. Vnější stěny jsou obloženy cedrovým dřevem, které bude v extrémním islandském počasí s noblesou stárnout. Zachráněné šestihranné čedičové kameny byly rozřezány na dlažbu, vnější motiv je tak zopakován uvnitř domu a přináší spojitost návrhu s exteriérem. Z geotermálních vrtů nepochází jen teplo, které vyhřívá kamenné podlahy, ale poskytují rovněž elektřinu pro celý dům. Zbývající energetickou spotřebu pokrývá nedaleká vodní elektrárna.

Venkovské sídlo Hof leží ve fjordu Skagafjörður, který vzdálený méně než 100km od severního polárního kruhu. Jedinečné umístění pozemku, jeho odlehlost, a neobyčejný stavební program dal vzniknout unikátnímu spojení mezi klientem, dodavatelem a architektem, z něhož vyústila stavba, který je se vší vážností přímým důsledkem této spolupráce.
Stávající shluk staveb uskupených na břehu řeky na pozemku tvořil dům, kostel, stodola a chlév. Dále ve vnitrozemí jsou vybudovány stáje pro koně. Široký fjord tvoří horský hřeben přerušovaný dlouhými údolími obklopujícími ostrovní útesy Drangey, Málmey a ostrý mys Þórðarhöfði. Nové obydlí je lehce posunuto od starého seskupení na zvýšeném přízemí, každá místnost a vnitřní prostor je orientován tak, aby zachycoval toto úžasné panorama.
Z venku budova působí jako shluk cedrových a betonových stěn vyrůstajících z trsovitého místa, které musí přestát všechny rozmary přírodních živlů. Tráva odstraněná z pozemku je opětovně vysazena na střeše a zářezy do okolních luk a zvrásněné zemní práce z drnů a kamene otevírají cesty ke vstupu a terasám. Během stavebních úprav pozemku byly z připravovaných základů vykopány šestihranné čedičové pilíře, které posloužily k vydláždění vnějších povrchů. Uvnitř byl pak stejný kámen použitý na chodbách a v obytných částech domu. Staré telegrafní sloupy posbírané na pozemku použity jako clony ochraňující okna na jižní straně před sluncem a také nechtěnými pohledy z venčí.
Většina vnitřních stěn je z pohledového nebo natřeného betonu a stropy, dveře a další truhlářské práce jsou převážně z olejovaného dubu s ocelovými spoji; drsná paleta je vykompenzována hladkými malovanými plochami. Mramorové plochy v kuchyni a koupelně jsou gestem vytříbenosti a úniku a šíří útulnější atmosféru, zatímco bílé skleněné dlaždice ve spižírně a police z čediče pamatují na potřebu schraňovat jídlo na kruté zimy.
Silně zaizolovaný dům je díky masivním betonovým stěnám, kamenným podlahám a vyváženému rozmístění oken rovněž tepelně velmi stabilní. Pro vytápění podlah a radiátorů, stejně jako pro další domácí využití, je využívána geotermální voda. Na minimální spotřebu elektřiny bylo pamatováno již při navrhování a to malé množství, které je k provozování domu potřeba, je čerpáno z vodní elektrárny a geotermálních zdrojů.
Vedle oken s dramatickými výhledy plní vnitřní prostředí ještě druhý systém střešních světlíků a dalších střešních otvorů distribuujících denní světlo po celém domě. Výjimkou je točitá cesta z obývacího pokoje do ložnicové části, kde je denní osvětlení zredukováno pouze na několik málo drobných propíchnutí.
Studio Granda
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
krásné
samuraj
19.09.09 01:34
zobrazit všechny komentáře