Bouda Nordmarka

Bouda Nordmarka
Bouda se nachází na čerstvé mýtině uprostřed hlubokého lesa. Spíše než přímo k místu se dům vztahuje k mírným kopcům a jezeru ležícímu směrem k nízkému zimnímu slunci na jižním obzoru.
Bouda je vyzdvižena nad zemi a kromě otvorů na severojižní ose jsou stěny a střecha obloženy stejnými prvky, působí téměř jako dutý kus dřeva.
Bouda je využívána převážně v zimním období jako základna pro běžecké lyžování v okolních lesích.
Půdorys domu je uskupen kolem dvoupodlažního centrálního prostoru, který je osvětlen ze stran i shora a do jisté míry slouží v domě jako malá piazza. Spektrum vnitřních prostorů sahá od malých jeskyňovitých místností dětských pokojů až po centrální místnost s vysokým stropem.
Vedlejší místnosti obklopující střed slouží jako filtr pro denní světlo, které tudy proniká do centrálního prostoru.
Podle toho jsme stavby nazvali “tlustým domem“, poněvadž podružné místnosti domu lze vnímat jako architektonickou “izolaci“ mezi exteriérem a jádrem domu, ať už ve smyslu uspořádání půdorysu nebo filtrování světla.
Budova je navržena tak, aby dokázala uvítat mnoho návštěvníků najednou. Vztahy mezi soukromými místnostmi a společenskými prostory uvnitř domu byly pečlivě zvažovány ve vztahu k jejich velikosti a výhledům. Například jsou zde otvory, které mohou ložnici propojit s centrálním prostorem. Kolem jídelní části v přízemí jsou (po směru hodinových ručiček) uspořádány tyto místnosti: hlavní ložnice, místo k posezení, kuchyně, sklad na potraviny a lyžařské vybavení, chodba, dětské pokoje, koupelna a hlavní ložnice. V horním patře jsou další ložnice, sklad a dětská herna.
Použití materiálu a barev odráží tradiční bydlení v této oblasti: černě namořený dřevěný obvodový plášť a světlý dřevěný interiér.
Dřevěná stavba má 15 cm izolace ve stěnách, 20 cm v podlaze a 25 cm ve střeše.
Dřevěná nosná konstrukce je zvenku i uvnitř obložena dřevěnými deskami. Střecha je pokryta dřevěnými deskami položenými na běžnou střešní membránu.
Veškerý vestavěný nábytek a kuchyně byl navržen architektem z borovicové překližky. Na konstrukci a obklad bylo obecně použité borovicové a jedlové dřevo.
Na podlahách v koupelně a na chodbě je položen vápenec.
Krb je vystavěn z omítaného zdiva.
JVA
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pohlazení
klecka
03.09.09 06:47
pochvala
Eva
03.09.09 07:13
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jarmund/Vigsnæs Architects