Dům na hraně

Dům na hraně
Adresa: Ormerudveien, Kolbotn, Norsko
Investor:Mona Jensen, Morten Isachsen
Projekt:2005
Realizace:2006-08
Užitná plocha:160 m2


Dům na hraně leží na jižním předměstí Osla v Kolbotn.
Klient, kterým byl mladý pár s velmi omezeným rozpočtem, nás požádal o velkolepý dům. Pořídili si komplikovaný pozemek s osmimetrovým převýšením mezi příjezdovou cestou a náhorní plošinou a chtěli, aby dům „vypadal tak, že by se v něm mohl natáčet film o Jamesi Bondovi“.
Aby se podařilo uchránit náhorní plošinu nezastavěnou, tak je dům vytlačen směrem k východnímu okraji pozemku, kde je nad prudkým svahem podpírán na štíhlých ocelových sloupech. Vstupní schodiště se zvedá podél svahu a prochází domem až k horní plošině.
Toto řešení umožnilo vyhnout se nákladnému odstřelu, v schodišti jsou ukryty veškeré technické rozvody. Současně byly uchráněny veškeré stávající charakteristiky pozemku, čímž se vytváří dramatická souhra mezi hmotou domu a místem. Povaha vstupu a zážitky uvnitř domu se pokouší tuto vzájemnou mezihru ještě více podtrhnout.
Kompaktní interiér je horizontálně uspořádán kolem zářezu pro vstupní schodiště. Ložnice a koupelny jsou efektivně umístěny podél středové chodby.
Hlavní nosná konstrukce je z oceli s hlazenou podlahovou deskou z betonu. Vnitřek je obložen břízovou překližkou a exteriér přirozeně zbarvenými cementovláknitými deskami.
JVA
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
James Bond - asi ano
stepank
29.08.09 10:55
'omezený rozpočet'
mr.had
29.08.09 10:20
pekny house
rk
30.08.09 06:41
odvaha nechybí
Michaela Prepslová
06.10.09 09:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jarmund/Vigsnæs Architects