Bytový dům Straßgang

Bytový dům Straßgang
Adresa: Bahnhofstrasse 10 a-e, Štýrský Hradec, Rakousko
Realizace:1992-94


Za jeden z vrcholů "pravého minimalismu" je označován i bytový dům stojící na grazském předměstí Straßgang. Tento 75 metrů dlouhý třípodlažní betonový kvádr s měnící se fasádou je minimalistickým etalonem.
Sociální bydlení v Rakousku prošlo dlouholetým vývojem. Těžko bychom hledali v Evropě jinou zemi s tak dlouhou a bohatou tradicí výstavby sociálních bytů pro své občany. Po vlně humanizace v 80. letech, kdy byly obytné soubory doplňovány o sentimentální rodinné motivy a obytné prostředí bylo komplexně rozvíjeno s eliminací negativních vlivů jako segregace, anonymita a kriminalita, je od 90. let velký důraz kladen na nízkoenergetické a stylově pestré stavění. Posledním místem, kam by architektonická kultivace dorazila, je Straßgang. Prostředí je značně nesourodé, jakoby se urbanistům (zde spíše developerům) roztrhla igelitka z veletrhu o stavění a jednotliví zástupci stylů a urbanistických myšlenek zasypaly jižní grazské předměstí. Sousedí zde viladomy z 80. let s minimalismem Rieglera a Rieweho, který střídá dřevem obložený obytný soubor proklamující ekologické smýšlení s okolím. V tomto chaosu působí betonová kláda klidně a její absolutní forma je až nesnesitelně ukázněná oproti okolní hravosti.
Bytový dům je odlit z betonu, který je po obvodu proveden jako tepelně izolační sendvič. Druhým a posledním materiálem na fasádě je kromě nenahraditelného skla v oknech pozinkovaná ocel. Na dlouhých kolejnicích jezdí stínící okenice - směrem do ulice z tahokovu, do zahrady z nylonové tkaniny. Je až překvapivé, za jak protestantsky chladnou fasádou se skrývá teplý interiér v bílé omítce a dřevěné podlaze. V domě se vyskytují dva typy bytů - 2+1 o ploše 50 m² a 4+1 o 78 m².
Okolí domu je směrem do ulice velmi dobře zvládnuto, avšak předzahrádky na opačné straně přecházející v dětské hřiště jsou z funkčního hlediska podivné. Keře se za deset let košatě rozrostly a dnes působí spíše jako domov vlkodlaků než místo, kam byste si v létě postavili houpačku či posnídali. Tímto neútulným pojetím předzahrádek však nebyl minimalismus domu oslaben, což se například na vídeňské Pilotengasse nepodařilo a tamní soubor dnes působí zdravě zabydleně. V Grazu přeci jen přemýšlíte, zda-li v domě bydlí pouze nihilističtí filozofové či e-singles. Ukázněnost obyvatel domu je obdivuhodná. Inu, Rakousko.

P.S. fotografie z interiéru najdete na domovských stránkách Margherity Spiluttini.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Riegler Riewe Architekten