Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vědecké centrum Svalbard

Autor: Jarmund/Vigsnæs Architects | Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs
Adresa: Longyearbyen, Norsko | mapa
Web: www.ssf.npolar.no
Investor: Statsbygg (Norské ředitelství veřejných staveb a majetku)
Projekt: 2001-03 Realizace: 2003-05
Zastavěná plocha: 8500 m²

Projekt vědeckého centra Svalbard byl zadán na základě vyzvané architektonické soutěže. Nově vytvořená hmota je přístavbou ke stávající univerzitní a výzkumné stanici a přibližně čtyřikrát rozšiřuje její původní kapacitu. Projekt rovněž nabízí nové zázemí pro Svalbard Museum. Vědecké centrum je největší stavbou v Longyearbyenu i na celých Špicberkách.
Kolem požadovaného stavebního programu je ovinutý izolovaný měděný plech, který vytváří vnější plášť přizpůsobený svým tvarem proudění větru a sněhu ve zdejších lokalitách. Aby se všichni ujistili, že hromadění sněhu nebude vytvářet nežádoucí podmínky před okny a dveřmi, byla vytvořena počítačová 3D simulace klimatických podmínek. V průběhu projektování byl obvodový plášť zcela flexibilní, aby svou geometrií dokázal co nejlépe reagovat na klimatické studie a změny ve stavebním programu. Budova je vyvýšena na sloupech, aby se zabránilo tání permafrostu – jedinou věcí fixující stavbu. Hlavní nosná konstrukce je ze dřeva, aby se usnadnily případné úpravy na místě a také se vyvarovalo tepelným mostům. Vnější obklad z mědi lze zpracovávat i při nízkých teplotách, čímž mohla být doba výstavby prodloužena až do zimní sezóny.
Velký zřetel byl kladen na to, aby v budově vznikly živé veřejné prostory a chodby, oblasti “vnitřního campusu“ poskytující teplá a rozzářená místa ke shromažďování během tmavé a studené zimy. Borovicí obložené vnitřní prostory mají komplikovanou geometrii reagující na vnější plášť stavby – efektivita vnitřních komunikací je maximalizovaná, ale zároveň také nabízí rozmanité výhledy a zážitky. Technické zázemí je ukryté v interiéru ve skloněných stěnách. Bylo potřeba použít barvy, poněvadž v těchto přírodních podmínkách se barvy venku vyskytují jen zřídka.
Fyzické i virtuální modely hrály důležitou roli v průběhu navrhování, zatímco konstrukční model v měřítku 1:50 pak usnadnil práci na místě.
V hlavním lobby bude do okna instalováno rozsáhlé skleněné dílo od dánsko-islandského umělce Olafur Eliassona.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 26.08.11
Návštěvnost: 23299 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
...Hm... šakal 27.08.09 08:00
+++ jachk 03.09.09 13:15
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2014
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.