Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Fakulta informačních technologií

Autor: Riegler Riewe Architekten | Florian Riegler, Roger Riewe
Adresa: Inffeldgasse 16, Štýrský Hradec, Rakousko | mapa
Web: www.iti.tu-graz.ac.at
Projekt: 1994 Realizace: 1997-2000
Soutěž: 1993

Osm třípatrových staveb s cestami, uličkami a místy osázenými stromy je zakomponováno do struktury v pravoúhlé síti, která v situaci působí jako městečko uzavřené do vlastního života. Měla by tu skutečně vzniknout situace podobná starým městům, kde se otevírají a uzavírají místa, z nichž žádné nelze určit jako centrální. Vnější prostory by neměly mít žádnou zjevnou hierarchii, diferencovány budou několika druhy stromů. Kromě nich je tu pak použit už jen štěrk a písek, u kterých ale autoři návrhu předpokládají, že postupně zarostou mechem. Fasády jsou z pohledového betonu. Z původního záměru probarvovat beton jednotlivých hmot od antracitové po olivově zelenou autoři nakonec upustili.



„Vedoucími motivy byly transparence a otevřenost. Veřejný, průchozí prostor jako místo komunikace a studentských aktivit. Celková struktura dovoluje mnohotvárné vnitřní propojení jednotlivých prostorových vrstev, ale je otevřená i pro změny programů a posuny využití. Šli jsme s ní až na hranu parcely – není tu historická dualita stavby a místa, figury a základu. Vyplňuje celé staveniště a vytváří 'veřejné' prostory uvnitř sebe samé.
V přízemí objektů jsou velké brány, které při příznivém počasí mohou být otevřeny. Dojde tak ke smazání hranice mezi vnitřkem a vnějškem. V meziprostorech, které jsou často otevřeny přes několik podlaží, jsme umístili zimní zahrady, z nichž jsou přístupná horní patra budov. Prostorové vrstvení z míst veřejných do soukromých je horizontální i vertikální. Konstrukčním základem každé z budov je otevřená betonová konstrukce, která vytváří neutrální plochu každého podlaží, v němž mohou být volně umisťovány prostorové komponenty. Determinace místa je i v tomto případě redukována na nezbytné minimum. Vznikají tak volné plochy bez jakéhokoliv tradičního předurčení. Čekají na ty, kteří je budou používat.
Na jedné straně půdorysu budov jsme umístili místnosti asistentů, profesorů, úřadu, na druhé, o něco větší, místnosti studentů – semináře, knihovny atd. Přednáškové sály, které jsou pochopitelně mnohem větší, se nacházejí pod zemí. Jednotlivé stavební jednotky spojují mosty.
Staticky systém spočívá na rastru 5 x 5 metrů a na deskovém zastropení s vyztuženými schodišti. Dovoluje velkou flexibilitu ve využití, protože nejsou zapotřebí žádné nosné vnitřní zdi. Přízemní zóny jsou 'propustné', a tak přes přísnou rastrovitou výstavbu je možný volný pohyb.“
autorská zpráva
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 24.07.09
Návštěvnost: 57536 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.