Rodinný dům v Českých Budějovicích

Rodinný dům v Českých Budějovicích
Investor:Eva a Luboš Zemenovi
Projekt:5/2005 - 8/2006
Realizace:10/2006 - 3/2008
Zastavěná plocha:208 m2
Plocha pozemku:565 m2
Obestavěný prostor:920 m3


Naším záměrem bylo vytvořit pohodlné bydlení s maximální možností přístupu do exteriéru. Zároveň zde byla snaha po zachování soukromí a vlastní identity v rámci regulativů stanovených územně - plánovací dokumentací. Z těchto skutečností vyplývá základní figura domu. Přízemní obytná část vytyčuje spolu s malým skládkem v zadní části parcely jakési atrium. Vpředu je venkovní pobytový prostor ohraničen vlastní stavbou a dvěma zdmi. Vznikají tak jakési "meziprostory", kdy se nacházíme již ve venkovním prostředí, ale přesto jakoby ještě v domě.
Vnitřní rozvržení ctí archetypální princip setkávání se v hlavní obytné místnosti s kuchyní. Soukromé pokoje, respektive ložnice jsou pak poměrně malé. Přístup do všech místností je možný z ústřední haly - jakési dvorany, která tvoří hlavní komunikační jádro celé stavby.
Dispozice je vepsána do dvanácti čtverců (3 čtverce na šířku x 4 čtverce na délku) a vychází z funkce jednotlivých místností i z orientace objektu ke světovým stranám. K jižní fasádě přiléhá hlavní obytný prostor se stolováním a kuchyní. Dále se v objektu nachází tři ložnice, pracovna a koupelny se šatnou jako samozřejmou součástí intimní ložnicové části. Komora a spíž sousedí z kuchyní. Z hlavního obytného prostoru i ze všech obytných místností lze francouzskými okny vstoupit na terasy.
Stavební pozemek má plochu 565 m² a obdélný tvar s delší stranou orientovanou severojižně. Hlavní hmota objektu má půdorysný tvar obdélníka o rozměrech 10,8 m x 15,4 m. Dům má valbovou střechu se sklonem 25° se zaatikovými žlaby.
K domu přiléhá na západní straně přístřešek pro parkování, který nahrazuje garáž, je tvořen dřevěnými trámy vloženými mezi dům a zeď oplocení, zastřešený skleněnou střechou.
Obvodový plášť domu je tvořen jako režné zdivo z betonových tvárnic KB BLOK. Cihelné zdivo nosných zdí je ze systému Porotherm SI. Příčky jsou navrženy zděné. V jednotlivých místnostech je zachován průhled do krovu. Podlahy obytných místností jsou z dubových prken. Okna hliníková, střešní okna Velux. Krytina na šikmé části střechy je z cembritových šablon. Zaatikové žlaby jsou izolovány folií.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
RD CB
tomas
20.08.09 01:27
RD
Martina
20.08.09 10:17
otazníky
jana
22.08.09 12:26
pre Martina
rk
22.08.09 10:51
pre Martinu
tomas
25.08.09 09:20
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 4DS spol. s r.o.