Europark 2

Europark 2
Adresa: Europastrasse 1, Salcburk, Rakousko
Investor:Europark Errichtungs GmbH
Projekt:2002
Realizace:2003-05
Užitná plocha:50700 m2
Zastavěná plocha:33056 m2
Plocha pozemku:78749 m2
Náklady:88 000 000 Euro


“V Rudém moři, rudém jako slunce při západu, tři ostrovy odkazující se na tři salcburské hory vytváří prázdnotu, kde proudění a dráhy návštěvníků a měšťanů píší noty k hudbě, která se mění den za dnem, okamžik za okamžikem.“
M.Fuksas

Projekt je založen na dynamické analýze proudění a studiu jeho vzniku, Europark II je rozdělen do dvou částí: rozšíření stávajícího obchodního centra a návrh úpravy krajiny v okolí europarku. Obchodní centrum je rozděleno do dvou podlaží, dva prosklené díly kterými prochází zakřivené tvary a ostrovy. Parkoviště na střešní úrovní je kryté různými fluidními tvary, které dolní ostrovy v nákupní části, z čehož se stává ústřední bod celého nového komplexu. Krajinářská rava je uspořádaná podle cest pro pěší. Odpočinkovou část a dětský kout tvoří umělé kopce, pěší zónu a zvýšené platformy ze dřeva, zatímco houštiny z bambusu a jiných vysokých rostlin vytváří nový vztah mezi budovou a místní krajinou.

Europark je nákupní centrum nedaleko Liefering na okraji Salcburku. Europark je největším obchodním střediskem v západním Rakousku a jeho moderní architektura z něj činí atraktivní doplněk k historickému jádru Salcburku. Při stavbě byla použita spousta skleněných ploch a otevřených prostorů. Římský architekt Massimiliano Fuksas zvítězil se svým soutěžním návrhem v roce 1994 a původní Europark byl otevřen v září 1997. Od roku 2004 až do podzimu 2005 probíhalo rozšíření nákupního centra, jehož součástí jsou také parky a rekreační oblasti zaměřené na to, udělat z nakupování příjemný zážitek. Nové přístavba Europarku obsahuje tzv. “ovál“, což je místo s kulatým jevištěm a sedadly pro 250 lidí. Úkolem “oválu“ je přitáhnout více kulturních událostí jako např. Koncerty, kabarety nebo filmové festivaly.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Massimiliano Fuksas