Rodinný dům v jižních Čechách

Rodinný dům v jižních Čechách
Projekt:2004, 2006
Realizace:2008
Užitná plocha:431 m2
Zastavěná plocha:401 m2
Plocha pozemku:1140 m2


Stavební pozemek se nachází na okraji města v lokalitě, která je zastavěna rozličnými rodinnými domy se šikmými střechami. Pozemek je v jihovýchodním svahu s výhledem na město; je obdélníkového  tvaru, cca 39 x 29 m. Směrem k jihovýchodu se svažuje, celkově o 4,2 metru. Přístupová cesta je ze západní strany z místní komunikace, ve které vedou inženýrské sítě.
Rodinný dům je jednoduchého tvaru kvádru s vystupující hmotou pultové střechy nad obývacím pokojem.  Směrem od vstupu se dům jeví jako přízemní pavilon s pásovými  okny. Do zahrady se otvírá bohatě prosklená dvoupodlažní fasáda. Barevné řešení cihlové s šedou barvou betonu a světlými dřevěnými prvky podporuje výraznou odlišnost od okolních domů.
Vstup do domu je z místní komunikace od severozápadu po zpevněné ploše bez plotu. Vstup spolu s vjezdem do dvojgaráže je o 1,2 metru zapuštěn, tím je vytvořeno závětří.
Na zádveří přímo navazuje prostorná šatna. Ze šatny je možnost přímého zásobování spíže okénkem u země. Ze zádveří se prosklenou stěnou dostaneme do schodišťové haly, která je osvětlena velkým čtvercovým světlíkem nad schodištěm. Z haly je přístupná prádelna - dílna, přes kterou se dostaneme do garáže.
Z haly se dále dostaneme do denní koupelny s WC a dále do vlastního obytného prostoru, který má zvýšenou světlou výšku díky vysazené pultové střeše až na 4,5 metru.
Obývák je otevřen prosklenou stěnou do zahrady a na dřevěnou terasu. Terasa je zavěšena pomocí dvojice ocelových lan.
 Střední nosná zeď částečně odděluje kuchyni s jídelnou. Propojení je pomocí dvojice posuvných skleněných dveří. Na dělicí stěně je umístěn plynový panoramatický krb s přiznaným masivním komínem z nerezového plechu.
Z kuchyně jsou přístupny místnosti domácích prací a spíž. Kuchyň tvořící  s jídelnou jeden prostor je bohatě prosvětlena pásovým oknem s vyšším parapetem (1,5 m).
Celou zadní část domu zabírá blok věnovaný soukromým prostorám, dvě ložnice, samostatná šatna a velkoryse pojatá koupelna se saunou.
Z ložnic, stejně jako z pracovny je přímý vstup na průběžnou terasu, která je vykonzolovaná z hmoty domu s přerušením tepelného mostu, krytá je palubkami z tropického dřeva.
Na úroveň zahrady vedou dvoje jednoramenné venkovní schodiště, každé na jedné straně domu. Jihozápadní schodiště je odcloněno mohutnou betonovou stěnou s vegetací. Průřezem ve stěně je přiváděna voda z horního, koupacího jezírka, potůčkem, který je zakončen vodopádem do spodního, pouze dekoračního jezírka. při severovýchodní straně domu.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
koupaliště
dan šeda (offcity)
06.08.09 05:46
velka rodina
Lenka Zábovská
10.08.09 11:19
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Adam Rujbr Architects s.r.o.