Umělecké centrum a knihovna

The Source Arts Centre Tipperary

Umělecké centrum a knihovna
Adresa: Cathedral Street, Thurles, Irsko
Investor:Thurles Regional Arts Centre + County Tipperary Joint Libraries Committee
Realizace:09.2006
Užitná plocha:4560 m2


Historické město Thurles se nachází na severu hrabství Tipperary. A i když je to z Dublinu opravdu "long way", jistě tato cesta stojí za to. Thurles je více než o polovinu menší než například Benešov (má jen 7000 obyvatel). Nalezneme v něm však překvapivé množství městské vybavenosti. Je zde jedno ze sídel arcibiskupství, poněkud komicky působí i druhý největší stadion na hurling v Irsku s kapacitou 55.000 diváků. Našinci to evokuje slavné Drnovice či Blšany. Co ale bude zajímat architekta je Thurles Arts Centre od McCullough Mulvin Architects.

Stavbu urbanisté a architekti umístili do velmi zajímavé části města, kde začíná původní středověká zástavba a řeka Suir zde vytváří relativně velký meandr. Na první pohled centrum působí jako názorný obrázek z učebnice zeměpisu - obrázek popisující složení přírodních vrstev dle nadmořské výšky. Z vodní hladiny vystupuje útes v podobě kamenné stěny. Nad ní už začíná první život - les dřevěných lamel skrývající parkoviště. Další vrstvu symbolizuje velmi prostorná terasa. Největším objemem jsou pak skleněné "hory" samotné budovy pokryté "sněhem" - jednolitou střechou ze zinkového plechu.

Budova ve staré zástavbě vyvolává poměrně brutální dojem, zejména z protilehlé strany fasádou bez oken, která v plánu obsahuje archiv a scénu. Architektura centra však není nelogická, nevznikla prvoplánově jako univerzální stavba. Základní myšlenku bychom mohli definovat jako "nahlédnutí do nitra hory". Velkým přínosem je, že se ji architektovi podařilo udržet i v interiéru. Centrum obsahuje vše, co moderní doba vyžaduje - knihovnu, archiv, divadlo, studijní prostory, přednáškové místnosti a další podružné prostory. Půdorys je podobně jako střecha členěn diagonálami a tvoří lichoběžníkové objemy, do kterých různě vstupují světlíky, nebo minimalistický nábytek. Pohledovým betonem jako hlavním materiálem vnitřních prostor autor zároveň posílil dojem jakési otevřené jeskyně - s "krápníky" světel, průhledy do vyšších pater, kruhovými otvory v masivních stěnách.

Interiérem prostupuje několik barev - oranžová pro komunikace, červená pro informace a bílá a černá pro prostory odpočinkové a restaurační. Podobný systém často nalezneme i u jiných velkých budov, kde převládá beton (například nová státní technická knihovna v Dejvicích). Použití barev vede k odlehčení masivní konstrukce a zvýraznění dotyčných prvků a místností v interiéru. Zde navíc dochází k zajímavým efektům při pohledu z exteriéru - přes skleněnou fasádu jsou vidět vertikální i horizontální komunikace, v noci se pak důmyslně rozsvěcují prostory s odlišným využitím.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
knihovna
Michal Vávra
30.07.09 08:08
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od McCullough Mulvin Architects