Dům Hemeroscopium

Dům Hemeroscopium
Adresa: C. Cabo Candelaria, 9B, Las Rozas de Madrid, Španělsko
Realizace:2005-08
Užitná plocha:400 m2


Hemeroscopium pro Řeky představuje místo, kam zapadá slunce. Jde o narážku na místo, které existuje pouze v naší mysli, v našem vnímání, které se stále střídá a proměňuje, ale je nicméně skutečné. Místo je limitováno odkazy na horizont, fyzikálními hranicemi, definováno světlem a událostmi v čase. Dům Hemeroscopium zachycuje domácí prostor i vzdálený horizont. Dělá to tak, že si hraje s konstrukcí uloženou do jasně nestabilní rovnováhy a tím, že dovoluje pohledům uniknout z uzavřených obytných prostorů. Těžkými konstrukcemi a silnými účinky, uspořádaných takovým způsobem, aby donutily tíži pohnout prostorem. A to je způsob popisující místo.
Pořadí, v jakém je konstrukce vystavěna, vytváří spirálu, která vychází ze stabilní podpory, 'mateřského nosníku' a rozvíjí se směrem vzhůru v pořadí prvků, které jsou, jak konstrukce roste, stále lehčí, zakončené bodem, kde vrcholí rovnovážná soustava. Celkem sedm prvků. Návrh jejich spojů odpovídá jejich konstrukční povaze, jejich silám; a jejich zdůraznění vyjadřuje konstrukční postavení, jaké mají. Způsobem, jakým je konstrukce postavena, se dům stává vzdušný, prosvětlený, otevřený a vnitřní prostor oplývá životem. Zřejmá jednoduchost konstrukčních spojů ve skutečnosti vyžadovala vytvořit řadu komplikovaných výpočtů, kvůli výztuži, předpětí a dodatečnému tahu ocelových prutů, které splétají síť betonových trámů.
Vyprojektování konstrukce nám zabralo celý rok, ale postavit ji trvalo pouhých sedm dní, což bylo dosaženo díky kompletní prefabrikaci všech různých prvků a dokonale zkoordinované montáži. Všechno naše úsilí bylo nasměrováno k tomu vyvinout techniku, která by umožnila vznik velmi specifického prostoru. A tak byl vynalezen nový udivující jazyk, kde forma mizí a dává přednost odhalenému prostoru. Dům Hemeroscopium zhmotňuje na vrcholu své rovnováhy něco, co my v Ensamble Studio ironicky nazýváme “bod G“, což je dvacetitunový žulový kámen vyjadřující gravitační sílu a fyzikální protiváhu k celé konstrukci.
Ensamble Studio
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Hm,...
šakal
18.07.09 07:45
re
tony
02.08.09 10:58
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Ensamble Studio