Vila u Českých Budějovic

Vila u Českých Budějovic
Realizace:2000
Užitná plocha:230 m2


Parcela je nepravidelného tvaru o výměře téměř 0,5 ha. Její dvě třetiny pokrývá smíšený, převážně borovicový les. Skýtá výhled do údolí na západ slunce. Téměř rovný terén mírně klesá severním směrem. Dům sleduje optický průběh hranice lesa, který vytváří pozadí při pohledu ze západu na vstupní fasádu. Hmota domu, situovaná do zlomu parcely, předěluje zahradu na dvě poloviny, přední reprezentativní a zadní soukromou.
Horizontála prosklené části kontrastuje s vertikálami kmenů borovic. Bydlí se uprostřed přírody pod korunami stromů. Dům se stromům vyhýbá, les je cennější částí pozemku.

Stavba je tvořena kompozicí dvou hmot, jednopodlažní prosklené s hlavním obytným prostorem a třípodlažní kamenné s ložnicovou části. Lomové zdivo kamenného domu navozuje dojem bezpečí, trvalosti a reprezentativnosti, prosklená část s dřevěným obložením evokuje lehkost a komunikativnost. Velká okna slouží jako obrazy, umožňují výhledy do lesa, dům je přes filtr zeleně celoročně dobře osvětlený.
Srdce tvoří dvoupodlažní vstupní hala se schodištěm, která umožňuje přehled po celém domě. Z haly vzniká průhled přes obytný prostor na terasu s borovicemi. Hlavní obytný prostor s jídelnou má kontakt s oběma částmi zahrady. Tři zadní ložnice s koupelnami se obracejí do lesa – privátní částí pozemku. Pokoj nad vstupem se případně může stát pracovnou.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 4DS spol. s r.o.