Casa Hernández

Casa Hernández
Adresa: Calle Elcano 4, El Alquián, Almería, Španělsko
Investor:Ezequiel Hernández Iribarne
Projekt:04.2000 - 02.2003
Realizace:06.2003 - 06.2006
Užitná plocha:150 m2
Náklady:120 000 Euro


Dům leží na rohu dvou velice úzkých ulic. Spodní dvě patra se brání přímému kontaktu s těmito uličkami a uzavírají se kolem vnitřního dvora, který lze snáze kontrolovat a navíc využít klimatické výhody tohoto řešení. Nejvyšší patro se naopak otevírá terasou do ulice a umožňuje daleké výhledy přes kostel směrem na moře.
Hmota domu se svojí výškou vyrovnává se sousedními stavbami na obou stranách ulice, aby docílila urbánní integrace se svým bezprostředním fyzickým prostředím. Slepé fasády domu nijak nevybočují z tradičního architektonického jazyka nabílených stěn s několika malými otvory, budova si však jasně ponechává současný výraz.
Dům je soustředěn kolem malého uzavřeného nádvoří a centrálního jádra, které určuje vnitřní komunikaci. Šířka vnitřního dvora lícuje s minimálními rozměry požadovanými pro nejvyšší podlaží, čímž horní patro splývá s domem a ten je pak chápán jako jeden celek. Dvůr je využíván k vizuálnímu i fyzickému rozšíření domu. Je chráněn před místním klimatem, široký přechod do exteriéru se odehrává bez ztráty domácí intimity. Dvůr se stává srdcem celého domu, kam se otevírají všechny jeho obytné části.
Dům je postaven velmi jednoduchým a úsporným způsobem. Cihlové zdi v sobě snoubí všechny požadavky, které musí splňovat všechny obvodové stěny (konstrukčně, tepelně, akusticky), zvenku omítané a natřené, uvnitř opatřené bílou štukovou omítkou.
Projekt získal cenu Arco 2006-07 pro mladé architekty z provincie Almería.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
takové jako španělské to je...
dan šeda (offcity)
19.06.09 04:59
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od vora arquitectura