Rodinný dům v Uherském Hradišti

Rodinný dům v Uherském Hradišti
Projekt:2004-05
Realizace:2005-07
Užitná plocha:157 m2
Zastavěná plocha:108 m2
Obestavěný prostor:647 m3


Objekt rodinného domu pro mladou čtyřčlennou rodinu je umístěn na okraji městské části Mařatice. Celá čtvrť je položena na kopci, z toho vyplývá kvalitní oslunění, ale také nepřetržitý silný vítr. Stavební charakter lokality tvoří intenzivní zástavba řadovými domky z 80. let minulého století. Poze- mek bývalého ovocného sadu má tvar protáhlého obdélníku, přiléhajícího kratší stranou k místní komunikaci. Je takřka rovinný a svou jihovýchodní stranou se otevírá do volného prostoru sousedního výběhu pro koně. Umístění domu na parcele je předurčeno hustým vedením inženýrských sítí s příslušnými ochrannými pásmy.
Koncepce domu je založena na vztahu a vzájemném vnímání vnějšího a vnitřního prostoru. Dům je zvenku definován jako pevně uzavřený, kompaktní objem. Jeho plášť je narušen - "proražen" pouze v místě terasy navazující na hlavní vnitřní prostor, ostatní otvory jsou zcela v rovině pláště. Vjem z vnitřního prostoru je opačný - absence rohů navozuje pocit neukončeného prostoru.
Důležitou součástí koncepce byla také snaha o nenásilné "vnímání - tušení" konstrukce a pravdivost užitých materiálů. Rovněž byl kladen vysoký důraz na ekonomii prostorů s ohledem na budoucí provozní náklady.
Dům má dvě nadzemní podlaží, je nepodsklepený. Přes betonové závětří se návštěvník dostává do podélné vstupní haly ústící v hlavním obytném prostoru. Před ním je umístěno schodiště do patra a vstupy do dílny a malé koupelny. Jádrem hlavního obytného prostoru s jídelnou a kuchyní je těleso krbu. Celý tento prostor je jihozápadním a jihovýchodním směrem propojen skrz skleněné stěny se zahradou. Pomocí posuvné stěny lze tento prostor dále dělit. V patře jsou pak dvě dětské ložnice, koupelna, rodičovská ložnice s lodžií a pracovna s galerií, odkud je možno přehlédnout většinu vnitřního prostoru domu.
Nosnou konstrukci domu tvoří cihelné bloky, strop nad přízemím je železobetonový, nad patrem dřevěný. Dům je zateplen minerální vatou s hladkou omítkou. Okna jsou z dřevěných lepených profilů. Vnitřní podlahy jsou z teraca, nebo z dubu, dveře a obklady stěn jsou z ořechu, terasy z modřínu.
Pavel Míček
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Stará dobrá pevnostní architektura
Jan Růžička
12.06.09 04:21
Gratulace
kuzemenský
13.06.09 10:48
Pěkné
15.06.09 10:33
to se mi libi
blanch
18.06.09 09:42
proč na západ?
dan šeda (offcity)
18.06.09 04:54
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pavel Míček Architects