Knocktopherský klášter

Knocktopherský klášter
Adresa: Knocktopher, Irsko
Projekt:2002
Realizace:06 / 2006
Užitná plocha:697 m2


Předmětem tohoto projektu je přístavba a rekonstrukce památkově chráněného kláštera v obci Knocktopher, kraj Kilkenny. Jeho autorem jsou opět irští ODOS architects, známí svým ikonovým a minimalistickým pojetím architektury.

Původní soubor přístaveb a ostatních "přílepků" ke stávajícímu kostelu v zadní části kláštera byl stržen. Pro tento zdánlivě malý komplex staveb byl zároveň vytvořen nový koncept, který si jako výchozí bod zvolil centrální dvůr. Tento koncept inspirovla  myšlenka moderního kláštera, která se autorům zdála velmi vhodná kvůli potenciálu provázání starší a nové zástavby. To by umožnilo čistou komunikaci skrz obě zóny. Původní budova kláštera zůstala nedotčena,  zadní fasáda vymezuje dříve prázdnou stranu dvora a podtrhuje jeho tvar v půdoryse.

Co se týče exteriérů, paleta materiálů zůstala skromná. Plnostěnné vysoké panely z prken z cedrového dřeva, litý beton s texturou dřevěného bednění a transparentní zasklení posazené na hladký betonový sokl plynule rozšiřují prostor kostela napříč situací. Tyto materiály jsou ve dvoře posazeny na jednoduché lože z bílého štěrku, s přidaným akcentem soustavy zralých olivových stromů v rohu. Zpracování fasádních detailů v exteriéru napomáhá celkové atmosféře a podrthuje efekt vybraných materiálů. Rámy jsou zapuštěné a betonové zdi s dřevěnou texturou se rozšiřují jak do recepčních, tak do jídelních prostor, čímž se zjemňují přechody mezi vnitřními a venkovními partiemi. Větrací panely ve všech místnostech a také dveřní výplně jsou zarovnány s obkladem z cedrových prken tak nenápadně, že se doslova ztratí z očí.

Všechny ubytovací prostory poskytují citlivě ohraničené výhledy na okolní krajinu. Budova sama při pohledu z dálky příjemně zapadá do krajiny a vkusně obaluje původní budovy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ODOS architects