PANEUM - kabinet kuriozit chleba

PANEUM - Wunderkammer des Brotes

PANEUM - kabinet kuriozit chleba
Spolupráce:Karolin Schmidbaur, Friedrich Hähle, Günther Weber, Stephan Sobl
Adresa: Kornspitzstraße 1, Asten, Rakousko
Investor:Peter Augendopler, backaldrin International
Projekt:2014
Realizace:2017
Užitná plocha:1850 m2
Plocha pozemku:3750 m2


První zastávkou naší podzimní cesty do rakouského Lince bylo PANEUM v obci Asten.  Za tajuplným názvem se ukrývá muzeum chleba (PANis museUM, kdy panis je latinsky chléb). O všední stavbě ani expozici vzdávající hold jedné z nejrozšířenějších potravin však nemůže být ani řeč. S chlebem přichází naše civilizace každodenně do styku po tisíce let, ale jak málo o tomto produktu víme. Nejde jen o technologické zdokonalování výroby, ale především o lepší poznání vlastní historie a promítnutí pekařského řemesla do umění.
Iniciátorem projektu je Peter Augendopler, majitel místní pekárny backaldrin International, jehož jsme shodou okolností zastihli přímo v muzeu, kde svými sbírkami prováděl přátele. Pečení chleba se v rodině Augendoplerů traduje již mnoho generací a nyní se také stalo sběratelskou vášní Petera Augendoplera, který neváhá za některými exponáty vycestovat na opačnou stranu planety. Pořizování kuriózních historických předmětů doprovází neméně zajímavé příběhy, které si mohou vyslechnout také také čeští návštěvníci, neboť při sestavování audioprůvodce mysleli na překlad do našeho jazyku.
Autorem organického návrhu připomínajícího stříbrný oblak (či hnětené těsto) je Wolf D. Prix z vídeňského ateliéru Coop Himmelb(l)au, kteří ve spolupráci s univerzitou ve Štýrském Hradci vyvinuli a pomocí CNC strojů vyfrézovali samonosnou obvodovou konstrukci z lepeného dřeva obaleného nerezovými šindeli. Zákaznické a informační centrum se skládá ze šedé betonové krabice tvořící základnu, na níž je posazen organicky ztvárněná dvoupodlažní nástavba uchovávající jako pokladnice uměleckou sbírku majitele pekárny. Obě části jsou propojeny spirálovitým schodištěm. Kolem tohoto centrálního komunikačního prvku je rozmístěna expozici, kterou vyprojektoval ateliér Gruppe Gut z italského Bolzana.
z návštěvy Paneum 27.11.2018
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Coop Himmelb(l)au