Vila Všenory

Vila Všenory
Projekt:2007
Realizace:2008
Užitná plocha:110 m2


Jednoduchý dům na nevšední místo

Severozápadní stráň zvedající se od Berounky k Brdům je zastavěná vilami z počátku minulého století. Místo si uchovalo atmosféru první republiky, letního bydlení u trati za Prahou. Pozemek stavebníka leží v poslední řadě domů pod lesem. Na pozemku stála malá dřevěná chata. Na jejím místě, s využitím původní terasy a opěrné zídky, je umístěna novostavba. Čelo domu stojí, podobně jako u sousedů, vysoko nad přístupovou cestou. Otevírají se odtud široké výhledy do údolí Berounky a na svahy Brdských hor.
Zadáním bylo minimální bydlení pro rodinu se třemi dětmi. Do domu se vstupuje přes servisní blok s halou, koupelnou a technickou místností. Kolem něho se obtáčí obytný prostor s pracovnou, kterou lze oddělit posuvnou stěnou.
Konstrukční kříž fošnového stropu se středním sloupem dělí půdorys domu na čtyři pole. Každé z nich se otevírá velkým oknem k jiné světové straně. Obytný prostor tak má kontakt s terasou a zahradou, výhled do údolí, a z pracovny pohled k ostrohu hřbitova s vyhlídkou.
V patře je soukromá část domu se třemi ložnicemi. Malým pokojům dává rozměr otevření do prostoru šikmé střechy. Koupelna s velkým oknem k zarostlé stráni se ocitá uprostřed stromů.
Sedlová střecha navazuje na charakter okolní zástavby. Dřevěná konstrukce zjednodušila realizaci v prudkém svahu. Horizontální vrstvy modřínového obkladu a pevné tabule skla v líci s fasádou dávají dřevěnému domu pevný tvar. Stává se tak rovnocenným partnerem sousedních zděných vil.
22 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
VILA
Jan Sedláček
22.05.09 02:29
Dotaz na zastineni
Palos
22.05.09 09:34
Bravo!
Filip Kalina
22.05.09 10:20
vila Všenory
jl
22.05.09 10:23
:)
Jan Stolek
22.05.09 11:27
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od o v - a